Εκατοντάδες άνθρωποι περιμένουν στον ήλιο στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ στο χωριό Ειδομένη. Η αστυνομία οδηγεί μικρές ομάδες προσφύγων στην άλλη μεριά, την ώρα που ήδη καταφθάνουν οι επόμενοι. Στο μεταξύ ο δήμαρχος Ειδομένης έδωσε άδεια για να στηθούν μερικές σκηνές, μέσα στις οποίες οι άνθρωποι βρίσκουν λίγη σκιά.
Χιλιάδες είναι αυτοί που καταφθάνουν καθημερινά σε αυτό το συνοριακό κομμάτι από τη Συρία, το Αφγανιστάν, τη Γκάνα, την Ερυθραία, το Ιράν. Μετά από το δύσκολο και πολλές φορές επικίνδυνο ταξίδι τους ελπίζουν ότι θα βρουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Η Ελλάδα αποτελεί μια από τις πρώτες στάσεις τους.
Οι περισσότεροι ταξιδεύουν με λεωφορεία από την Αθήνα στην Ειδομένη – ένα ταξίδι περίπου οκτώ ωρών. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται και ο 16χρονος Μοχάμεντ Τζαβάντι, ο οποίος ταξιδεύει εδώ και εβδομάδες. Ξεκίνησε από το Ιράν, όπου είχε πέσει πολλές φορές θύμα ρατσισμού εξαιτίας της αφγανικής καταγωγής του και γνώριζε ότι για το δύσκολο μέλλον που τον περίμενε εάν παρέμενε εκεί. Έτσι πήρε την απόφαση και προσέλαβε έναν οδηγό που τον οδήγησε μέχρι τα σύνορα. Από εκεί περπατούσε για μέρες με τα πόδια. Διέσχισε την Τουρκία με αμάξι και λεωφορείο μέχρι που έφτασε κάποια στιγμή στη Μυτιλήνη, όπου καταγράφηκε και επιβιβάστηκε στο επόμενο πλοίο. «Μας έβαλαν στο κατάστρωμα. Όταν άρχισε η βροχή είχε πολύ κρύο και βραχήκαμε όλοι» θυμάται ο νεαρός. Στον σταθμό της Ειδομένης του έδωσαν ψωμί και νερό. Λίγο αργότερα η αστυνομία της γειτονικής χώρας επέτρεψε σε μια ομάδα, στην οποία βρισκόταν και ο Μοχάμεντ, να περάσει τα σύνορα.
Καταγγελίες για βίαιη συμπεριφορά
Κάθε 20 λεπτά η ΠΓΔΜ επιτρέπει στους πρόσφυγες να εισέλθουν στη χώρα. Η κατάσταση γενικά είναι ήρεμη αν και υπάρχουν πάντα κάποιοι οι οποίοι προσπαθούν να κλέψουν τη σειρά των άλλων, δημιουργώντας ένταση.
Πριν από λίγο καιρό ωστόσο η αστυνομία της ΠΓΔΜ ήταν ιδιαίτερα βίαιη στην προσπάθειά της να εμποδίσει τους ανθρώπους να περάσουν τα σύνορα. Η διεθνής οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Human Rights Watch εξαπέλυσε δριμεία κριτική μιλώντας για υπερβολική χρήση βίας από αστυνομικούς, οι οποίοι χτυπούσαν τους πρόσφυγες και τους κακομεταχειρίζονταν. Αυτό προς το παρόν φαίνεται να έχει αλλάξει.
Από τα σύνορα της ΠΓΔΜ οι περισσότεροι πρόσφυγες επιβιβάζονται στα τρένα και πηγαίνουν στα σερβικά σύνορα. Για αυτό το δρομολόγιο πληρώνουν 25€ σε αντίθεση με τους ντόπιους, οι οποίοι για την ίδια διαδρομή πληρώνουν μόλις 6€. Πρόκειται για άλλη μια από τις πολλές περιπτώσεις, όπου επιτήδειοι εκμεταλλεύονται τη δυσμενή θέση στην οποία βρίσκονται οι πρόσφυγες, αποσκοπώντας στο γρήγορο και εύκολο κέρδος.
Πηγή: Deutsche Welle