«Τα μέλη της κυβέρνησης Τσίπρα», γράφει η αριστερή εφημερίδα Neues Deutschland, «δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν ότι το 2018 θα σημάνει μια νέα αρχή. Στις 20 Αυγούστου λήγει το λεγόμενο τρίτο πακέτο διάσωσης.
Στη συνέχεια ελπίζουν ότι η Ελλάδα θα μπορεί να κυβερνηθεί και πάλι ανεξάρτητα από τις υπαγορεύσεις των διεθνών πιστωτών. Πράγματι, σύμφωνα με ορισμένους οικονομολόγους, η Ελλάδα θα διαθέτει από τον Αύγουστο επαρκή κεφάλαια, ώστε να χρηματοδοτείται μόνη της για ένα περίπου χρόνο, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται αισθητά οι εξαγωγές.
Μέχρι το 2022 ωστόσο ισχύει η συμφωνία ότι τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού θα πρέπει να είναι της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ. Είναι όμως αμφίβολο αν η Ελλάδα μπορεί να εκπληρώσει αυτό το στόχο χωρίς άλλες χρηματοδοτικές ενέσεις.»
Στο άρθρο της που έχει τίτλο «Το τέλος της λιτότητας στην Ελλάδα;» η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται αναλυτικά στα 60 προαπαιτούμενα που πρέπει ακόμα να αποφασιστούν, στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε αυτή την εβδομάδα στη βουλή και δίνει έμφαση στους περιορισμούς του απεργιακού δικαιώματος και τις αντιδράσεις των συνδικάτων.
Στο τέλος ρίχνει μια ματιά στο Eurogroup της 22ας του μηνός, οπότε θα πρέπει οι πιστωτές να έχουν αποτιμήσει θετικά το πολυνομοσχέδιο, ώστε να εκταμιευθεί στις αρχές Φεβρουαρίου η τρίτη δόση του τρίτου μνημονίου ύψους 5,5 δις ευρώ.
«Θα είναι το πρώτο Eurogroup», υπενθυμίζει η ND, «του οποίου θα προεδρεύσει ο Μάριο Σεντένο. Ο Πορτογάλος υπ. Οικονομικών δεν θεωρείται λάτρης της λιτότητας, όμως η εμπειρία δείχνει ότι θα έχει ελάχιστα περιθώρια κινήσεων δεδομένης της υπεροχής των υπ. Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας.
Εν πάση περιπτώσει παράλληλα με τον πακτωλό του Φεβρουαρίου θα αρχίσουν και οι διαβουλεύσεις για μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η συζήτηση αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, όταν θα τελειώνει και η τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Τότε θα ξεκαθαρίσει πραγματικά, αν η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να ανασάνει πραγματικά από τα τέλη Αυγούστου.»
Πηγή Πληροφοριών: DW