Ας ελπίσουμε ότι η Ελλάδα μας κοστίσει περισσότερα χρήματα, με ένα τρίτο πακέτο διάσωσης γιατί η εναλλακτική λύση είναι χειρότερη αναφέρει αρθογράφος της ισπανικής El Pais που αναλύει το ελληνικό ζήτημα.
Ποια είναι η εναλλακτική; «Ενας πιθανός οικονομικός σεισμός, η απαξίωση του ευρώ, η πολιτική κατάρρευση της ΕΕ. Για την Αθήνα, το κίνητρο για μια συμφωνία είναι ότι τα ευρωπαϊκά δάνεια του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης είναι φθηνά, προνομιούχα και δεν είναι ασφυκτικά.».
«Πράγματι, το μέσο επιτόκιο του ελληνικού χρέους (ως επί το πλείστον, με τη ζώνη του ευρώ) είναι 2,6%, ενώ το 2008 ήταν γύρω στο 5%? κάτω από τη Γερμανία ή την Αυστρία. Μόνο που διανέμονται από το ταμείο διάσωσης (το EFSF-ESM) αποθηκεύονται μέρος στην Ελλάδα το 2013 έως το 8580 εκατομμύρια, 4,7% του ΑΕΠ (ετήσια έκθεση, www.esm.europa.eu) και έτσι θα πρέπει συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια», προβλέπει ο Klaus Regling.
Το ΔΝΤ, για οποιαδήποτε χώρα που παραβιάζει τις δεσμεύσεις της προς τον οργαβισμό «δηλώνεται για την καθυστέρηση της πληρωμής και δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση», συνοψίζει ο εκπρόσωπος του William Murray.
Η ΕΚΤ, σε περιπτωση χρεοκοπίας θα αναγκαστεί να σταματήσει τη ροή της ρευστότητας έκτακτης ανάγκης στις ελληνικές τράπεζες, διότι διαφορετικά θα παραβίαζε τη Συνθήκη η οποία εμποδίζει την (έστω και διαμεσολαβούν) νομισματική χρηματοδότηση των κρατών.
Εναλλακτικές λύσεις, όπως η Ρωσία (ή άλλοι) είναι ανέφικτες.
τσι, το πιθανότερο είναι ότι η Ελλάδα θα οδεύσει προς ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, το οποίος ενδεχομένως να φθάσει τα 50 δισ. ευρώ, που ισοδυναμούν με την απαραίτητη χρηματοδότηση για την τριετία 2015-2017.
Όπως καταλήγει ο Ισπανός αρθογράφος οι Ισπανοί θα έπρεπε να συμβάλουν με επιπλέον 6 δισ. ευρώ (το 12% λίγο ή πολύ).