Quantcast
El Mundo: Διατηρείται η αβεβαιότητα για την Ελλάδα - enikonomia.gr
share

El Mundo: Διατηρείται η αβεβαιότητα για την Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Η αποπληρωμή του ποσού των 460 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ από την Ελλάδα την περασμένη Πέμπτη ήταν μόνο η πρώτη μιας σειράς άλλων υποχρεώσεων που έχει να αντιμετωπίσει η Αθήνα, με τα ταμεία της σχεδόν άδεια.

Παρά το γεγονός ότι κατάφερε να ανταποκριθεί σε αυτή την υποχρέωσή της, σημειώνεται σε δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας «El Mundo», διατηρούνται οι ίδιες αβεβαιότητες σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει τα χρέη της ενώπιον της έλλειψης συμφωνίας με τους θεσμούς, σε αναζήτηση της οποίας βρίσκεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη στιγμή που εκλέχθηκε τον Ιανουάριο και με μόνη θετική εξέλιξη την παράταση του προγράμματος διάσωσης που επιτεύχθηκε την 20ή Φεβρουαρίου.

Αυτό που έχει ζητηθεί από τότε από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είναι να παρουσιάσει μια νέα λίστα μεταρρυθμίσεων που θα γίνουν αποδεκτές, όμως σχεδόν δύο μήνες μετά έχουν υπάρξει περισσότερες συγκρούσεις παρά αποτελέσματα και το αποτέλεσμα είναι ακόμη αβέβαιο.

Ο χρόνος λιγοστεύει για τους Έλληνες, τονίζουν από τις Βρυξέλλες, που επιμένουν ότι η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο αν θέλει να επιτύχει τη χρηματοδότηση που χρειάζεται προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Τα τελευταία δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπου κάνουν λόγο για το τελεσίγραφο που έχει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να παρουσιάσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και να ξεκλειδώσει η τελευταία δόση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης των 7,2 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα ποσό απαραίτητο για την ελληνική κυβέρνηση ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, μεταξύ των οποίων και η αποπληρωμή μισθών και συντάξεων.

Παράλληλα, μόνον μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου, όταν λήγει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, θα πρέπει να επιστρέψει επιπλέον 3,4 δισ. σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια, περί τα 2,5 δισ. προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και 6,9 δισ. στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάτι που λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών θα υποχρέωνε την Ελλάδα να διαπραγματευτεί ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης πριν από τις 30 Ιουνίου για ποσό που ακόμη δεν μπορεί να υπολογιστεί, αν και θα ήταν μικρότερο των δύο προηγούμενων που συνολικά έφθασαν τα 240 δισ. ευρώ.

Ενώπιον των πολλών απαισιόδοξων φωνών που ακούγονται, η Ελλάδα διαβεβαιώνει ότι μπορεί να αντέξει χωρίς νέα βοήθεια μέχρι τον Μάιο.

Στις Βρυξέλλες δεν επιθυμούν να προχωρήσουν σε εικασίες σχετικά με την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και αποφεύγουν να αναφέρονται στην ημερομηνία μέχρι την οποία η Ελλάδα θα μπορούσε να αντέξει χωρίς κοινοτική βοήθεια.

Ωστόσο, τόσο υψηλόβαθμα στελέχη της Κομισιόν όσο και εκπρόσωποι χωρών μελών της ζώνης του ευρώ έχουν αναγνωρίσει σε πολλές περιπτώσεις ότι δεν γνωρίζουν επακριβώς πώς εξελίσσεται η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας από τη στιγμή που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ανέλαβε την εξουσία τον περασμένο Ιανουάριο.

Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη συνάντηση – «κλειδί» θα λάβει χώρα στη Ρίγα της Λετονίας, όπου θα πραγματοποιηθεί η ανεπίσημη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Απριλίου.

Οι ευρωπαίοι αναμένουν τη λίστα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων μερικές ημέρες νωρίτερα προκειμένου να τις αναλύσουν λεπτομερειακά, προτού λάβουν μια απόφαση οριστική σε υψηλόβαθμο επίπεδο.

Η απόφαση θα μπορούσε να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο από την ημέρα της συνεδρίασης του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας, μέχρι να πληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις και να συνέλθουν οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ και να δώσουν το «πράσινο φως» για την απελευθέρωση των 7,2 δισ. ευρώ που εκκρεμούν.

Πηγές στην Ε.Ε. σημειώνουν ότι «μέχρι τώρα δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις προκειμένου να συνέλθει ένα Eurogroup».

Ελλείψει μιας λύσης, οι διαπραγματεύσεις αυτές σηματοδοτούν ένα πολύ περίπλοκο και δύσκολο προηγούμενο εν όψει ενός τρίτου προγράμματος διάσωσης, που όπως φαίνεται, θα καθορίσει την ελληνική οικονομία το προσεχές καλοκαίρι.

Πηγή: bankingnews.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.