ΕΚΤ: Ρευστότητα τέλος, χωρίς πρόγραμμα!

Του Τάσου Δασόπουλου
 
Νέο καμπανάκι κινδύνου χτύπησε σήμερα η ΕΚΤ διαμηνύοντας προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η στήριξη προς την Ελλάδα και ειδικότερα του χρηματοπιστωτικού της συστήματος θα συνεχιστεί όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα. 

Με μια πολύ λακωνική ανακοίνωση που έστειλε πριν λίγη ώρα η Κεντρική Τράπεζα του Ευρώ επιχειρεί να βάλει τέλος στην φημολογία για έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ η οποία αναπτύσσεται εκτός αλλά δυστυχώς και εντός Ελλάδας κάτι που έχει ανησυχήσει τους πάντες.

Η ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου της ΕΚΤ έχει ως εξής:

«Η συνέχιση της εξαίρεσης (για να γίνονται αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο και να συνεχίζεται η χρηματοδότηση του χρηματοπιστωτικού συστήμστος) βασίζεται στην τεχνική επέκταση του προγράμματος του EFSF μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου 2015 (δίμηνη παράταση του μνημονίου) και στην ύπαρξη του προγράμματος με το ΔΝΤ», ήτοι τα ισχύοντα καθ΄ όλη την διάρκεια του ελληνικού προγράμματος. 

Η ΕΚΤ λέει ξεκάθαρα ότι αν η Ελλάδα δεν μεταβεί ομαλά από το τρέχον μνημόνιο σε μια διάδοχη κατάσταση όπως η προληπτική πιστωτική γραμμή με ενισχυμένους όρους τότε η στρόφιγγα της ρευστότητα κλείνει Από που όμως παίρνουν ρευστότητα οι ελληνικές τράπεζες:

1. Μέσω της αποδοχής ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που έχουν οι ελληνικές τράπεζες.

Η ΕΚΤ με βάση το καταστατικό της δέχεται ομόλογα με πιστοληπτική διαβάθμιση έως ΒΒΒ- τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται κάομη στην κατηγορία των σκουπιδιών ( B- ) Κατά συνέπεια γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ κατ εξαίρεση από το τέλος του 2012 και με την προϋπόθεση ότι στηρίζοντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα η χώρα μας θα εφαρμόσει τις κατάλληλες πολιτικές για την σταθεροποίηση της οικονομίας της.

Με άλλα λόγια θα συνεχίσει να εφαρμόζει μέτρα του μνημονίου. Μέχρι στιγμής οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει μέσω αυτής της οδού ρευστότητα ύψους 44,5 δις ευρώ.

Αυτή είναι και η βασική πηγή χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών . Χωρίς αυτή το σύστημα θα «παγώσει».

2. Εναλλακτική αλλά με σαφώς μικρότερη δυναμικότητα είναι η ρευστότητα μέσω του μηχανισμού παροχής έκτασης ρευστότητας ( Emergency Liquidity Assistance ) ο οποίος έχει περιορισμένη δυνατότητα από εκεί οι ελληνικές τράπεζες έχουν ωφεληθεί με περίπου 12 δις ευρώ. 

Το καινούργιο εργαλείο της αποδοχής «καλυμένων» ομολογιών από στεγαστικά δάνεια (TLTRO ).

Μέσω αυτής της οδού οι ελληνικές τράπεζες έχουν πρόβλημα να παρουσιάσουν αποδεκτής ποιότητας ομόλογα αφού το χαρτοφυλάκια τους έχουν γεμίσει με κόκκινα στεγαστικά δάνεια.

Ποσοτική Χαλάρωση
Με το μέτρο της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που συζητά ακόμη η ΕΚΤ θα επιχειρήσει να αγοράσει ομόλογα των κρατών μελών της Ευρωζώνης επιχειρώντας να αποσυμπιέσει την υπερχρέωση χαμηλώνοντας τεχνικά το κόστος δανεισμού.

Οι Γερμανοί και οι σύμμαχοί τους είναι συνολικά αντίθετοι με την όλοι διαδικασία θεωρώντας ότι το χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ θα γεμίσει με κακής ποιότητας τίτλους από χώρες όπως η Ελλάδα Ιταλία η Πορτογαλία η Ισπανία που έχουν χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση.

Με δεδομένο ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ κ.. Μάριο Ντράγκι βλέπει ως ευκαιρία την συγκεκριμένη κίνηση εξετάζεται η παράκαμψη των αντιδράσεων μέσω της αγοράς τίτλων υψηλής διαβάθμισης (ΑΑ+ ) ή της υποχρέωσης του κράτους μέλους να αγοράσει και να συντηρεί ασφάλιστρο κινδύνου (CDS) για τα ομόλογά της ώστε να γίνουν αποδεκτά από την Κεντρική Τράπεζα του Ευρώ.

Οι συζητήσεις για όλα αυτά τα θέματα συνεχίζοντα σε μια Ελλάδα που το βασικό πολιτικό Debate βασίζεται στο αν θα βγεί ή όχι από το ευρώ.

 

Exit mobile version