Η ΕΚΤ εμφανίζεται διατεθειμένη να διατηρήσει τις εξαιρέσεις που ισχύουν και διασφαλίζουν την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, υπό τον όρο όμως ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε πρόγραμμα και θα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.
Μάλιστα η εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε: «Η συνέχιση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών βασίζεται σε τεχνική παράταση του προγράμματος έως τέλος Φεβρουαρίου και στην ύπαρξη ενός προγράμματος του ΔΝΤ.
Βασίζεται επίσης σε επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και σε συμφωνία για διάδοχο πρόγραμμα μεταξύ ελληνικών αρχών και ΕΚΤ-ΔΝΤ».
Το μήνυμα επομένως από ΕΚΤ προς Αθήνα είναι ξεκάθαρο καθώς για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση θα πρέπει η Ελλάδα να διατηρήσει το πρόγραμμα.
Οι εξελίξεις στην Ελλάδα ήταν αντικείμενο συζήτησης στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και στο δείπνο εργασίας που ακολούθησε, αν και δεν βρίσκονταν επισήμως στην ατζέντα.
Όπως μεταδίδει η Καθημερινή, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εμφανίζεται διατεθειμένη να διατηρήσει τις εξαιρέσεις που ισχύουν και διασφαλίζουν την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, υπό τον όρο όμως ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε πρόγραμμα και θα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.
Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες εκλογές, η ΕΚΤ δεν παίρνει καμία θέση, απευθύνει ωστόσο έκκληση η όποια νέα κυβέρνηση να σχηματιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες προβληματίζονται από τα συνεχή δημοσιεύματα για τον κίνδυνο Grexit τα οποία έρχονται σε μια κρίσιμη περίοδο λίγο πριν παρθούν οι αποφάσεις για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο ορισμένοι τοποθετούν στη συνεδρίαση της 22ας Ιανουαρίου και άλλοι το Μάρτιο.
Χαρακτηριστική του προβληματισμού που υπάρχει είναι και η σημερινή έκθεση της Moody’s. Όπως επισημαίνει, τα τελευταία επίσημα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν πως οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκαν στα 164,3 δισ. ευρώ και πως η χρηματοδότηση της ΕΚΤ ανερχόταν στα 44,9 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου 2014.
Η εφεδρική πηγή χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες είναι ο ELA από την Τράπεζα της Ελλάδος, δεν είναι απεριόριστη και υπόκειται στην έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Αν και καμία ελληνική τράπεζα δεν χρησιμοποιεί προς το παρόν τον ELA, η χρηματοδότησή του για το σύστημα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης πολιτικής κρίσης αυξήθηκε στα 124,1 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2012, ενώ οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα υποχώρησαν στα 150,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2012, σημειώνει o οίκος αξιολόγησης.