Όλα τα μάτια είναι στραμμένα στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ με την αγωνία να κορυφώνεται για τις αποφάσεις το Μάριο Ντράγκι.
Έχουν αυξηθεί πλέον οι πιθανότητες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποφασίσει στην συνεδρίαση την αύξηση του ποσοστού του «κουρέματος» των ενεχύρων που δίνουν στο ευρωσύστημα οι ελληνικές τράπεζες για να αντλούν ρευστότητα.
Φυσικά, όπως έχει ήδη διαμηνύσει ο Μάριο Ντράγκι, όλα θα εξαρτηθούν από την πρόοδο που θα καταγραφεί στις συζητήσεις του Brussels Group.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη η ΕΚΤ έχει επεξεργασθεί διάφορά σενάρια που προβλέπουν την αύξηση του haircut από το 30% που είναι σήμερα, στο 44%, το 65% ή ακόμα και στο 80%.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν σήμερα πρόσβαση σε διαθέσιμα ενέχυρα 115 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του εκτάκτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) και διαθέτουν απόθεμα ρευστότητας 40 δισ. ευρώ.
Σε περίπτωση αύξησης του «κουρέματος» από το 30%, στο 50% το απόθεμα ρευστότητας θα μειωνόταν από τα 40 δισ. ευρώ στα 10 δισ. ευρώ.
Στο πιο εφιαλτικό σενάριο, μία αύξηση του «κουρέματος» στο 80% θα ισοδυναμούσε με τερματισμό της παροχής ρευστότητας προς τις τράπεζες.
Χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας και στέλεχος της ΕΚΤ, Christian Noyer, ο οποίος προειδοποίησε ότι αν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση αβεβαιότητας, υπάρχει κίνδυνος να ξεμείνουν οι ελληνικές τράπεζες από ενέχυρα για χρήση του ELA.
Στην τελευταία λογιστική κατάσταση της ΤτΕ για τον μήνα Μάρτιο, οι τράπεζες είχαν κατατεθειμένα στην ΕΚΤ ενέχυρα 137 δις. ευρώ και είχαν αντλήσει ρευστότητα 68,5 δις. ευρώ.
Παράλληλα δημοσίευμα του Reuters αναφέρει, επικαλούμενο πηγές της ΕΚΤ, ότι τα σκληροπυρηνικά στελέχη της, υπό την καθοδήγηση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, επιθυμούν να αυξηθεί το «κούρεμα» της αξίας των ελληνικών ομολόγων, τα οποία δίνονται ως ενέχυρα από τις τράπεζες (για τη χρηματοδότησή τους από την Τράπεζα της Ελλάδος), μετά τις πρόσφατες υποβαθμίσεις του αξιόχρεου της Ελλάδας και των τραπεζών της.
Μία πηγή της ΕΚΤ, σημειώνει το πρακτορείο, δήλωσε ότι δεν αναμένει το συμβούλιο της ΕΚΤ να προχωρήσει σε μία τέτοια δραματική αλλαγή, που θα έθετε τις ελληνικές τράπεζες σε άμεση δυσκολία, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.