Quantcast
ΕΚΤ: Καθυστερεί η ανάκαμψη των επενδύσεων στην Ευρωζώνη - enikonomia.gr
share

ΕΚΤ: Καθυστερεί η ανάκαμψη των επενδύσεων στην Ευρωζώνη

δημοσιεύτηκε:

Tην εκτίμηση ότι η ανάκαμψη των επενδύσεων στην Ευρωζώνη μπορεί να παραμείνει υποτονική στο εγγύς μέλλον εκφράζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο μηναίο δελτίο που δημοσιοποίησε σήμερα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της ΕΚΤ, σε σύγκριση με προηγούμενες χρηματοπιστωτικές και συστημικές κρίσεις, η βραδεία ανάκαμψη των επενδύσεων που παρατηρήθηκε κατά την πιο πρόσφατη κρίση συνέπεσε με ορισμένες οικονομικές συνθήκες που δεν έχουν παρατηρηθεί άλλοτε. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν:

Πρώτον, η δημόσια επενδυτική δαπάνη – συμπεριλαμβανομένων των δαπανών επενδύσεων σε υποδομές – ήταν χαμηλή λόγω της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της ανάγκης για απομόχλευση του δημόσιου χρέους. Μετά την εκδήλωση της μεγάλης κρίσης, ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ κυμάνθηκε σε επίπεδα άνω του 90% στη ζώνη του ευρώ, ήταν δηλαδή πολύ υψηλότερος από τον αντίστοιχο μέσο όρο πριν από προηγούμενες κρίσεις. Αυτό περιόρισε το ήδη στενό δημοσιονομικό περιθώριο για τόνωση των επενδύσεων και μάλλον οδήγησε τις κυβερνήσεις να προβούν σε εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών από νωρίς.

Δεύτερον, όπως και σε προηγούμενες συστημικές κρίσεις, οι επενδύσεις σε κατοικίες περιορίστηκαν σημαντικά, αλλά ακόμη δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία ένδειξη ανάκαμψης. Πρέπει να σημειωθεί ότι το αρχικό επίπεδο που χρησιμοποιήθηκε ως συγκριτικό στοιχείο, δηλ. η κορύφωση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2008, αντανακλά την άνοδο των επενδύσεων σε κατοικίες σε μη διατηρήσιμα επίπεδα πριν από την κρίση σε ορισμένες χώρες της ζώνης του ευρώ. Επιπλέον, η υπό εξέλιξη προσαρμογή των επενδύσεων σε κατοικίες αναμένεται να συνεχιστεί για κάποιο διάστημα, γεγονός που ασκεί καθοδική πίεση στις συνολικές επενδύσεις.

Τρίτον, η υποτονική δυναμική των επιχειρηματικών επενδύσεων κατά την κρίση δημόσιου χρέους μπορεί να σχετίζεται εν μέρει με την εξέλιξη των εξαγωγών. Στον απόηχο της συγχρονισμένης παγκόσμιας ύφεσης, οι εξαγωγές μειώθηκαν σημαντικά το 2008 και στη συνέχεια ανέκαμψαν πιο σταδιακά από ό,τι μετά από συνήθεις υφέσεις. Εν γένει, οι προηγούμενες χρηματοπιστωτικές και συστημικές κρίσεις ήταν πιο περιορισμένες γεωγραφικά και η σχετικά ανεπηρέαστη παγκόσμια ανάπτυξη παρείχε τη βάση για μια πιο στέρεη ανάκαμψη με κύριο προωθητικό παράγοντα τις εξαγωγές.

Γιατί μειώνονται οι επενδύσεις

Οι αναλυτές της ΕΚΤ σημειώνουν πως η αυξημένη αβεβαιότητα, συμπεριλαμβανομένης της αβεβαιότητας για τις μελλοντικές οικονομικές πολιτικές των εθνικών κυβερνήσεων, αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανάσχεσης των επιχειρηματικών επενδύσεων υπό τις παρούσες συνθήκες.

«Έρευνες σχετικά με την αβεβαιότητα ως προς τις ασκούμενες πολιτικές στις πέντε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες δείχνουν ότι η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί από την έναρξη της κρίσης και γενικά παραμένει σε πολύ υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με την προ της κρίσης περίοδο. Ωστόσο, λόγω έλλειψης στοιχείων, δεν είναι δυνατή η σύγκριση του σημερινού επιπέδου αβεβαιότητας με τα επίπεδα προηγούμενων υφέσεων», αναφέρεται στην έκθεση.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.