Πέντε σοβαρά ζητήματα αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ατζέντα της κρίσιμης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου.
Μέχρι πρότινος, κανείς δεν περίμενε πως θα υπήρχε έστω και η παραμικρή σκέψη, από την πλευρά της ΕΚΤ, για τυχόν μεταβολές στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE).
Το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων βρίσκεται ήδη σε ισχύ από τον Μάρτιο του 2015, με στόχο να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2016.
Ωστόσο τα δεδομένα δείχνουν να αλλάζουν…
Τι θα μονοπωλήσει τελικά τους αξιωματούχους της ΕΚΤ σήμερα;
1) Ελλάδα
Μπορεί το ελληνικό ζήτημα να μην είναι το πρώτο που θα βρεθεί στην ατζέντα της ΕΚΤ, ωστόσο σίγουρα θα απασχολήσει έως έαν βαθμό τους Ευρωπαίους τραπεζίτες.
Ο λόγος; Ο νέος γύρος πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί στην Ελλάδα, ενόψει των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου.
2) Οι συνθήκες άλλαξαν
Το ελληνικό ζήτημα μονοπώλησε την τελευταία συνέντευξη Τύπου του διοικητή της ΕΚΤ, Μario Draghi, στις 16 Ιουλίου.
Πολλά έχουν αλλάξει από τότε, καθώς στο προσκήνιο βρίσκονται οι φόβοι για τον κίνδυνο επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας, η ραγδαία ανατίμηση του ευρωπαϊκού νομίσματος, η διαρκής αποδυνάμωση των τιμών των εμπορευμάτων.
3) Προβλέψεις για το outlook της Ευρωζώνης
Οι προβλέψεις της Πέμπτης για το οικονομικό outlook της Ευρωζώνης, από την πλευρά της ΕΚΤ, θα έχουν μεγαλύτερη σημασία από κάθε άλλη φορά, ιδίως σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό.
Εάν ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης συνεχίσει να υποχωρεί τότε θα είναι πολύ δύσκολο για την ΕΚΤ να εξηγήσει για ποιον ακριβώς λόγο δεν αναλαμβάνει πρόσθετη δράση.
4) Προαναγγελίες για ενδεχόμενη παράταση του QE
Eάν το οικονομικό outlook της Ευρωζώνης έχει επιδεινωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, τότε ίσως κριθεί αναγκαίο να προαναγγελθεί παράταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) και μετά τον Σεπτέμβριο του 2016.
5) Η πορεία του ευρώ
Η εφαρμογή του QE της ΕΚΤ από τον περασμένο Μάρτιο οδήγησε σε σταδιακή αποδυνάμωση του ευρωπαϊκού νομίσματος, γεγονός που παραδοσιακά δίνει ώθηση σε εξαγωγές και πληθωρισμό.
Η πρόσφατη αναταραχή ωστόσο που κυριάρχησε στις αγορές έδωσε νέα ανοδική ώθηση στο ευρώ, προβληματισμός που αναμένεται να αποτυπωθεί κατά τη διάρκεια της αυριανής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Πηγή: bankingnews.gr