Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Τα σενάρια για τον β’ γύρο και οι νέες ισορροπίες – Πώς «διαβάζουν» τις εξελίξεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Όλα τα… βλέμματα είναι στραμμένα στον δεύτερο γύρο για τις εσωκομματικές διαδικασίες του ΚΙΝΑΛ και για την ανάδειξη του νέου προέδρου.

Χαρακτηριστικό της χθεσινής αναμέτρησης ήταν η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών, οι οποίοι έσπευσαν στις κάλπες για να ψηφίσουν.

Στον β’ γύρο περνά ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος έλαβε ποσοστό 37,11% και ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος ήρθε δεύτερος με ποσοστό σχεδόν 27,82%.

Τα σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι την ερχόμενη Κυριακή 12 Δεκεμβρίου έχουν ήδη πέσει πάνω στο τραπέζι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη διαμόρφωση των χθεσινών τελικών ποσοστών, ορισμένοι εκτιμούσαν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ίσως δεν θα επιθυμούσε να γίνει η εκλογική αναμέτρηση της επόμενης Κυριακής και ότι θα αποδεχόταν την ήττα του.

Ωστόσο, όσοι παρακολουθούν τις κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν στις επιλογές του.

Και μπορεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να πορεύεται προς την ερχόμενη Κυριακή με έναν «αέρα» σχεδόν 10 μονάδων διαφοράς από τον Γιώργο Παπανδρέου, όμως, στο επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του Παύλου Χρηστίδη, του Παύλου Γερουλάνου και του Χάρη Καστανίδη θα κατευθυνθούν προς εκείνον.

Ζητούμενο αποτελεί βέβαια, το τι μέλλει γενέσθαι με το ποσοστό που έλαβε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ήρθε τρίτος στις χθεσινές κάλπες. Ερωτηματικό αποτελεί και το εάν οι ψηφοφόροι του Λοβέρδου ξαναπάνε στις κάλπες την Κυριακή.

Από την άλλη, στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη τονίζουν ότι είναι μεγάλο αβαντάζ η διαφορά των 10 μονάδων και θεωρούν ότι σίγουρα θα εισπράξει έναν αριθμό από τις ψήφους όσων βγήκαν εκτός της κούρσας διαδοχής.

Η πρωτιά Ανδρουλάκη δείχνει ότι οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ του αναγνώρισαν ότι δεν έφυγε ποτέ από το κόμμα, πως έμεινε στα δύσκολα και πως στο τέλος επέλεξε μια πιο ήπια γραμμή απέναντι στη Γεννηματά, δημιουργώντας μια πιο ενωτική διάθεση.

Η ηλικία του ευρωοβουλευτή, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», σηματοδοτεί επίσης την ανάδειξη μιας νεότερης γενιάς που αναμένει να αναλάβει το τιμόνι του κόμματος, περιμένοντας υπομονετικά την τελευταία τετραετία, σε μια περίοδο που το πιο βασικό επιχείρημα ενάντια στο ΚΙΝΑΛ είναι ότι πρόκειται για ένα γερασμένο κόμμα που θα πεθάνει όταν φύγουν από τη ζωή οι ψηφοφόροι του. Αυτή η αλλαγή γενιάς, ωστόσο, δεν σηματοδοτεί αυτόματα απόσυρση της προηγούμενης, παρά την εμφανή διάθεση για ανανέωση.

Πρόθεση από την πλευρά του ευρωβουλευτή είναι να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση, χωρίς αποκλεισμούς, ακόμη και για τους πολιτικούς αντιπάλους του.

Από εκεί και πέρα δεν διαφαίνεται διάθεση παραίτησης από κανέναν – πράγμα που σημαίνει ότι οι χαμένοι θα διεκδικήσουν την παρουσία τους την επόμενη μέρα , ως τάσεις. Και πάλι, εντός και όχι εκτός κόμματος.

Οι πρώτες αντιδράσεις σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ

Στη στάση ουδετερότητας που έχουν επιλέξει εξαρχής στην κυβέρνηση για τις εσωτερικές διεργασίες του ΚΙΝΑΛ και συγκεκριμένα στο μότο «παρακολουθούμε, αλλά ούτε παρεμβαίνουμε, ούτε σχολιάζουμε» επέμεναν και το βράδυ της Κυριακής οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, αποφεύγοντας να τοποθετηθούν για το αποτέλεσμα της πρώτης «πράσινης» κάλπης.

«Δεν μπορεί παρά να αφήσει ένα θετικό αποτύπωμα η μαζική συμμετοχή των πολιτών στις πολιτικές διαδικασίες» ήταν το μοναδικό λακωνικό σχόλιο από κυβερνητικά στελέχη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ διαβάζουν προσεκτικά τις εξελίξεις, αν και χθες η Κουμουνδούρου απέκλειε κάθε πιθανότητα να σχολιάσει κεντρικά και επίσημα τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ.

«Είναι διεργασίες άλλου κόμματος, το σεβόμαστε» έλεγαν επιτελείς ακόμη και τις πρώτες ώρες που όλα έδειχναν Νίκο Ανδρουλάκη.

Ένας πρώτος όμως προβληματισμός υπήρχε σε μια σειρά στελεχών καταρχάς για την αυξημένη και μεγάλη συμμετοχή.

Ένα ερώτημα δε που δεν τίθεται επίσημα, αλλά καταγράφεται ως άποψη είναι: ποια θα είναι η στάση του ΚΙΝΑΛ με τον νέο του πρόεδρο σε περιβάλλον απλής αναλογικής και στην πρώτη κάλπη;

Το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία είναι για δυνητική συμμαχία και προοδευτική διακυβέρνηση αξιοποιώντας το εκλογικό σύστημα, αλλά όπως έλεγαν χθες κορυφαία στελέχη άτυπα «για το τανγκό χρειάζονται δύο».

Από την άλλη πάντα υπάρχει ο συναγερμός στον ΣΥΡΙΖΑ για επαναπατρισμό νέων ψηφοφόρων από την Αξιωματική Αντιπολίτευση στη Χαριλάου Τρικούπη.


Exit mobile version