Εκδήλωση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

Σε χρηματοδοτικά εργαλεία για τους επαγγελματίες, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες στην Ελλάδα αποτελούν τη μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων, αναφέρθηκαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος και της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, σε χθεσινή εκδήλωση στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, παρουσία πρώην υπουργών, βουλευτών, κ.α.

Την επόμενη δεκαετία απαιτείται «αύξηση της απασχόλησης κατά ένα εκατομμύριο εργαζόμενους» σημείωσε ο κ. Χρυσόγονος και αυτές τις θέσεις εργασίας να τις δώσουν κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που ούτως ή άλλως παρέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό απασχόλησης. Σε δηλώσεις του, νωρίτερα, τόνισε τη «μεγάλη υπέρβαση στα υπολογιζόμενα έσοδα του προϋπολογισμού» και πρόσθεσε ότι εάν αποδώσει περισσότερα και η μάχη κατά της μεγάλης φοροδιαφυγής θα δοθεί δυνατότητα να αποκλιμακωθούν οι φορολογικοί συντελεστές. Σε σχετικές ερωτήσεις απάντησε ότι η δεύτερη αξιολόγηση «μπορεί και πρέπει να κλείσει στις αρχές του 2017» και ότι κάθε καθυστέρηση, όπως και κάθε συζήτηση για εκλογές είναι σε βάρος της οικονομίας και της χώρας.

Η κ. Σπυράκη ανέφερε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στην αξιοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων και ότι πρέπει να αξιοποιηθούν ακόμη περισσότερο «τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ». Υπογράμμισε, ακόμη, την απουσία μιας αναπτυξιακής τράπεζας στη χώρα – σημείωσε ότι θα αρκούσε απλώς και να ονοματιστεί μια ως τέτοια – ως μοχλός αξιοποίησης πόρων από το «πακέτο Γιούνκερ», που θα ενίσχυε σημαντικά τη ρευστότητα της οικονομίας και το ΑΕΠ της χώρας, σε αντίθεση με άλλες χώρες και ανέφερε ως παράδειγμα τη Ρουμανία όπου υπάρχουν ήδη τέσσερεις. Επιφυλάχθηκε, ωστόσο, για το εάν αυτό το κενό στον σχεδιασμό οφείλεται στην κυβέρνηση, ή στους δανειστές. Σημείωσε, επίσης, ότι πολλές φορές πόροι από προγράμματα (π.χ. Horizon) χάνονται, γιατί οι προτάσεις δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένες, ώστε να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση και υπογράμμισε ότι απαιτείται οι επαγγελματίες να προσφεύγουν στους αρμόδιους φορείς, ακόμη και να αξιοποιούν την εμπειρία όσων μπόρεσαν να ενταχθούν σε προγράμματα, για να βελτιώνουν τις προτάσεις τους. Πρόσθεσε, ότι το κόμμα της ΝΔ τάσσεται υπέρ ενός άλλου μείγματος πολιτικής, με λιγότερη φορολογία και λιγότερες δαπάνες, για να αλλάξει η κατάσταση στην οικονομία και να τονωθεί η επιχειρηματικότητα και η απασχόληση στη χώρα.

Σε παρέμβαση, που του ζητήθηκε από τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου για τα θέματα των πετρελαιοειδών, ο τέως υφυπουργός και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Μάρδας σημείωσε, μεταξύ άλλων, για τη σημερινή κυβέρνηση, ότι «όποιοι ευρωβουλευτές, οποιοδήποτε κόμματος», ακόμη και φορέας, θελήσει να μεταφέρει ένα αίτημα, ή ιδέα, ή άποψη μπορεί να το κάνει στο κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής, που συνεδριάζει σε τακτική βάση, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τον κ. Δραγασάκη και «είναι ο χώρος που δέχεται κάθε αίτημα επί της ουσίας που έχει σχέση με την οικονομική και κοινωνική πολιτική» για να προωθηθεί άμεσα προς επίλυση.

Παρέμβαση έκανε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος υποστήριξε ότι «εάν δεν αλλάξει το μείγμα για την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας, όχι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μείνουνε, ούτε περίπτερα δε θα μείνουν».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορμπίδης έθεσε το θέμα της ψήφισης του νόμου για τα Επιμελητήρια και ζήτησε να προχωρήσει, ενώ περιέγραψε ως πολύ δύσκολη την κατάσταση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, λόγω της φορολογίας, της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά και της χαμηλής καταναλωτικής ζήτησης. «Προσπαθούμε να κρατήσουμε τους υπαλλήλους, με δόντια και με νύχια» είπε ο κ. Ζορμπίδης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, επίσης, οι βουλευτές και πρώην υπουργοί Μ. Μπόλαρης, Θ. Καράογλου, Κ. Γκιουλέκας και επαγγελματίες μέλη του ΕΕΘ.


Exit mobile version