Ο τρόπος λειτουργίας της ζώνης του ευρώ περιλαμβάνει την επιδίωξη συμβιβασμών και την αποφυγή ανυπολόγιστων κινδύνων αναφέρει στην έκθεση του το Economist Intelligence Unit την Τρίτη σε μια αξιολόγηση του για την Ελληνική κρίση. Ειδικά μετά το 2008 και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση που δημιούργησε, η αποστροφή κινδύνου είναι τόσο ισχυρά εδραιωμένη σε κάθε διεθνή οργανισμό που λίγοι πολιτικοί ηγέτες είναι έτοιμοι να παίξουν με ένα Grexit συνεχίζει το EIU.
Στο πλαίσιο μιας εύθραυστης οικονομικής ανάκαμψης στην ευρωζώνη και με τεταμένες τις γεωπολιτικές ισορροπίες σε Ρωσία / Ουκρανία, ένα Grexit θα οδηγούσε σε «αχαρτογράφητα νερά», όπως χαρακτηριστικά περιέγραψε την κατάσταση ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi αναφέρει στην συνέχεια ο συντάκτης της έκθεσης του EUI. Οι ηγέτες της ευρωζώνης δεν θέλουν ένα Grexit ασχέτως του αν πιστεύου ότι η ζώνη του ευρώ είναι «πλήρως αποκομμένη» για μετάδοση της κρίσης, ούτε και αν είναι απογοητευμένοι οι δανειστές με τον κ Βαρουφάκη, αναφέρει στην συνέχεια το EUI.
Παρά την βαθιά λαϊκή δυσαρέσκεια κατά των πολιτικών λιτότητας που συνδέονται με το πρόγραμμα διάσωσης ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θέλουν να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ, συνεχίζει ο συντάκτης της έκθεσης του EUI, υπογραμμίζοντας ότι αυτό αποτελεί και ένα περιορισμό στο πόσο μακριά μπορεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αντισταθεί στις διαπραγματεύσεις της με το Eurogroup. Καθώς ο χρόνος περνά και η σκληροπυρηνική στάση της κυβέρνησης αποτυγχάνει να πετύχει παραχωρήσεις αυξάνοντας τον κίνδυνο Grexit, η λαϊκή υποστήριξη στη συγκρουσιακή προσέγγιση της κυβέρνησης υποχωρεί. Η έπαρση του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι θα μπορούσε να απορρίψει τις συμφωνίες που συνοδεύουν το πρόγραμμα διάσωσης, αλλά να κρατήσει τη χώρα στην ευρωζώνη έχει πλέον εκτεθεί καταλήγει ο EUI.