Εισαγγελέας για μίζες της Siemens: Πάνω από 69 εκατ. ευρώ η ζημιά – Πρότεινε ενοχή για 32

Της Άννας Κανδύλη

Η ζημία του ΟΤΕ από την σύμβαση 8002 με την Siemens είναι πολύ μεγαλύτερη των 69 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν σε μίζες σύμφωνα με την εισαγγελέα του Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων όπου εκδικάζεται η υπόθεση, Ελένη Σκεπαρνιά.

Αν και όπως σημείωσε η επιλογή της γερμανικής εταιρείας για το έργο της ψηφιακοποίησης των κέντρων του ΟΤΕ ήταν τεχνικά και οικονομικά ορθή, λόγω του ότι ο οργανισμός είχε τεχνολογική εξάρτηση από αυτήν εξαιτίας προγενέστερων συμβάσεων, τόνισε ότι τελικά, καταβλήθηκε πολύ υψηλότερο τίμημα από εκείνο που θα μπορούσε να επιτευχθεί.

Χαρακτηριστικά όπως ανέφερε το αρχικό κόστος από 158 δισ. δραχμές εκτινάχθηκε στα 236 δισ. δραχμές εξαιτίας ενεργειών των στελεχών του ΟΤΕ που λειτούργησαν επ’ ωφελεία της Siemens.

Μεταξύ άλλων τους απέδωσε ότι δεν διαπραγματεύτηκαν τις τιμές του υλικού που αγόρασαν το οποίο όταν υπογράφηκε η επίδικη σύμβαση το 1997 θεωρούνταν πλέον «ώριμο τεχνολογικά» και επομένως έπρεπε να έχει μειωμένο κόστος. Αντιθέτως συμφώνησαν η τιμή των υλικών να είναι σε συνάρτηση με προηγούμενες συμβάσεις του οργανισμού που χρονολογούνται από το 1992 όταν οι τιμές ήταν κατά πολύ υψηλότερες στην αγορά.

Επιπλέον δεν εκμεταλλεύτηκαν το πλεονέκτημα της μεγάλης ποσότητας υλικού που αγόραζαν ώστε να πετύχουν μείωση της τιμής ούτε μερίμνησαν για την εφαρμογή των ρητρών. Σημείωσε δε ότι και η ρήτρα του «προνομιακού πελάτη» που υπέγραψε ο ΟΤΕ με την Siemens ΕΛΛΑΣ έμεινε στα «χαρτιά» αν και η ελληνική θυγατρική δεν είχε άλλους πελάτες εκτός Ελλάδας.

Ενοχή για 32

Η εισαγγελική λειτουργός που πρότεινε ενοχή για 32 συνολικά κατηγορούμενους από τους αρχικώς 64 παραπεμφθέντες, στην σημερινή της αγόρευση αναφέρθηκε και στις αλλεπάλληλες επαφές που είχε ο Χριστοφοράκος με ηγετικά στελέχη του ΟΤΕ, με τον Θεόδωρο Τσουκάτο και τον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη λίγο πριν την υπογραφή της σύμβασης.

Αθώωση Τσουκάτου για δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ πρότεινε η εισαγγελέας

Την αθώωση του Θεόδωρου Τσουκάτου για συνέργεια σε δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ πρότεινε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ελένη Σκεπαρνιά όπου εκδικάζεται η υπόθεση για την σύμβαση 8002 του ΟΤΕ η οποία υπεγράφη με την Siemens το 1997.

Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό ο άλλοτε «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ πήρε το 1 εκ. μάρκα το 1999 από κεντρικό λογαριασμό της Siemens στην Αυστρία , το οποίο δεν πήγε στα ταμεία του κόμματος όπως ο ίδιος ισχυρίζεται αλλά σε αγνώστους αποδέκτες.

Ωστόσο επειδή δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστούν από την έρευνα αυτοί , η κ. Σκεπαρνιά πρότεινε την αθώωσή του όπως και των παρένθετων προσώπων που μέσα από τους λογαριασμούς τους έφτασαν τα χρήματα στον Θεόδωρο Τσουκάτο.

Όπως δήλωσε ο συνήγορός του Διονύσης Γκούσκος « Η πρόταση της κ. Εισαγγελέως περί αθώωσης του Θ. Τσουκάτου ανεξαρτήτως της εσφαλμένης αιτιολογίας της, είναι μία πρώτη δικαίωση της Δικαιοσύνης και της λογικής.

Στάθηκε επίσης στην παραίτηση του τότε υπουργού Μεταφορών Χάρη Καστανίδη τον Αύγουστο του 1997 ο οποίος είχε πει χαρακτηριστικά ότι «ορισμένοι αντιλαμβάνονται την παρουσία μου ως εμπόδιο στα σχέδια τους».

Κατά την εισαγγελέα «ο κ. Καστανίδης αντικαταστάθηκε αμέσως από τον Τάσο Μαντέλη που από το 1987 ως πρόεδρος του ΟΤΕ είχε συνάψει συμβάσεις με την Siemens».

Μεταξύ αυτών που η κ. Σκεπαρνιά πρότεινε να αθωωθούν είναι ο πρώην πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ Νίκος Μανασής για τον οποίο ανέφερε ότι ήταν ο μοναδικός που προέβη σε συγκεκριμένες ενέργειες για την προάσπιση συμφερόντων του ΟΤΕ και προσπάθησε να ενεργοποιήσει τις ρήτρες.

Επίσης η κυρία Σκεπαρνιά πρότεινε την ενοχή του αποκαλούμενου «τραπεζικού δίδυμου» Ζαν Κλοντ Οσβαλντ και Φανή Λυγινού για ξέπλυμα χρήματος καθώς και της συζύγου του Χρήστου Καραβέλα, Μάρθας, για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα, ζητώντας τη μεταβολή της κατηγορίας επί το χείρον.


Exit mobile version