Εικόνα διάλυσης στον ΕΦΚΑ καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Την εικόνα διάλυσης του ΕΦΚΑ καθώς και την τεράστια καθυστέρηση που παρουσιάζει για την έκδοση συντάξεων αποκαλύπτει με στοιχεία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ).

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το ασφαλιστικόαναφέροντας ότι «παρά τις βαρύγδουπες λοιπόν εξαγγελίες και δηλώσεις , ο ΕΦΚΑ έως σήμερα απέτυχε πλήρως στους οργανωτικούς και υποτίθεται «αντιγραφειοκρατικούς» ιδρυτικούς του στόχους».


Απέτυχε δηλαδή:

  • Να ενοποιήσει τα εντασσόμενα ταμεία με κοινό κανονισμό παροχών και ενιαίες πλατφόρμες εφαρμογών. Για να επιτευχθεί αυτό θα έπρεπε να έχει προηγηθεί ομογενοποίηση φορέων, κάτι που ακόμη δεν έχει συμβεί αλλά είναι και πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί άμεσα όπως είχαμε προειδοποιήσει εξ αρχής.
  • Να απαλλάξει τους ασφαλισμένους από τη γραφειοκρατία και περιττές μετακινήσεις. Η ανύπαρκτη ουσιαστικά ενοποίηση, η οποία κουκουλώνεται κάτω από την ενιαία ταμπέλα του ΕΦΚΑ, δημιουργεί πολλαπλάσια προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, αφού η ψευδαίσθηση ότι κάθε υπάλληλος του ΕΦΚΑ έχει πρόσβαση σε όλα τα εντασσόμενα ταμεία, ταλαιπωρεί χιλιάδες πολίτες και υπαλλήλους. Δεν υπάρχει ακόμη ενιαία πλατφόρμα ασφαλιστικής ικανότητας, η οποία θα επέτρεπε την κατάργηση των βιβλιαρίων, τα οποία έχουν εξαντληθεί και αντικαθίστανται από τους υπαλλήλους – κατόπιν εντολής της Διοίκησης – με χαρτοκοπτικές δημιουργίες και συνθέσεις!!! Η δε ενιαία εφαρμογή του Μητρώου, επειδή στήθηκε βιαστικά, δημιούργησε τεράστια προβλήματα στους ασφαλισμένους, πολλοί από τους οποίους βρέθηκαν με διπλές ή συγχωνευμένες εγγραφές με συνωνύμους. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι πολλές επείγουσες διαδικασίες όπως έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων, πρόσληψη σε εργασία, υποβολή ΑΠΔ, απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας κ.α. δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν.
  • Να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ή τουλάχιστον την προσδοκία για τη δημιουργία μιας σύγχρονης δημόσιας υπηρεσίας, αποτελεσματικής και επαρκούς, με στοιχειώδη υλικοτεχνική υποδομή, εξοπλισμό και εργαλεία δουλειάς, όπως ολοκληρωμένες ηλεκτρονικές διασυνδέσεις και αξιόπιστα μηχανογραφικά συστήματα. Η δε ανεπάρκεια σε πλήρεις και ξεκάθαρες ηλεκτρονικές εφαρμογές, όπως π.χ. αυτές που απαιτούνταν για το Κοινωνικό Μέρισμα, δεν δημιουργεί συνθήκες ίσων ευκαιριών για τους πολίτες, πολλοί από τους οποίους μένουν «εκτός νυμφώνα» αν και το δικαιούνταν.
  • Την ύπαρξη επαρκούς χρηματοδότησης, αφού είναι σε όλους γνωστό ότι ο «πλεονασματικός» ΕΦΚΑ στηρίζεται στον κωδικό των «μικροεξόδων» για να καλύψει τις βασικότερες των αναγκών του. Προκαλούν πραγματικά θλίψη οι ελλείψεις ακόμη και των πλέον αναγκαίων μέσων και υλικών όπως το εκτυπωτικό χαρτί, η μελάνη των εκτυπωτών κλπ.
  • Να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους. Αντίθετα, τους θεώρησαν κι εξακολουθούν να τους θεωρούν αναλώσιμους, αδιαφορώντας προκλητικά και μεταφέροντας στις πλάτες τους όλη την ευθύνη για την αντιμετώπιση των δεκάδων καθημερινών προβλημάτων και των σοβαρότατων δυσχερειών. Στρέφουν το βλέμμα και εγκαταλείπουν στην τύχη τους υπηρεσίες – κολαστήρια, πολλές φορές καθ’ υπόδειξη «συμβούλων», «παρασυμβούλων» και υπηρεσιακών παραγόντων. Υπηρεσίες ακραία υποστελεχωμένες, με σοβαρότατες ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς καθαριότητα, θέρμανση και κλιματισμό! Ακολουθώντας παλιές και δοκιμασμένες πρακτικές, προκαλούν, ενθαρρύνουν και παγιώνουν με διχαστικούς όρους τη δημιουργία «πατρικίων» και «πληβείων», με τους δεύτερους να παραμένουν αβοήθητοι και εγκαταλελειμμένοι στην πρώτη γραμμή της αέναης καθημερινής «μάχης», διακινδυνεύοντας ακόμη και την σωματική τους ακεραιότητα ή την ψυχική τους υγεία. Όλα αυτά δε, υπό την δαμόκλειο σπάθη σχετικής διάταξης νόμου που πεισματικά και παρά τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού αρνούνται να καταργήσουν και αφορά «στην πιθανή ύπαρξη πλεονάζοντος προσωπικού». Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι μετά την εφαρμογή του οργανογράμματος θα υποχρεωθούν να αναζητήσουν αλλού την τύχη τους, χωρίς να γνωρίζει κανείς τους όρους και τις προϋποθέσεις. «Πιλοτικό» κι αυτό!
  • Να επιταχύνει τις διαδικασίες έκδοσης των συντάξεων και της διεκπεραίωσης των κάθε είδους αιτημάτων ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Για το πρώτο δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε αφού από τον Ιανουάριο του 2017 προειδοποιούσαμε ότι, με βάση τον – ανύπαρκτο – σχεδιασμό της Διοίκησης και του Υπουργείου, κανένα χρονοδιάγραμμα δεν πρόκειται να τηρηθεί. Αντίθετα, ολόκληρο το βάρος μεταφέρθηκε στους εργαζόμενους, οι οποίοι εντελώς αβοήθητοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό προκειμένου να λειτουργήσει το σύστημα απονομής παρά τις τρομερές δυσχέρειες και ελλείψεις. Μετά τη λήξη του προγράμματος χρηματοδότησης την 31/12/2018, εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα τουλάχιστον 50000 αιτήσεις συνταξιοδότησης (δεν περιλαμβάνονται περίπου 20000 αιτήσεις του τελευταίου τριμήνου) και 25000 αιτήσεις που αφορούν «ανελαστικές περιπτώσεις». Στις δεύτερες υποτίθεται η υπαιτιότητα αφορά στο δικαιούχο (ελλιπή δικαιολογητικά κλπ), όπου όμως στις περισσότερες περιπτώσεις η προσκόμιση τους καθυστερεί λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων μεταξύ υπηρεσιών (πρώην ταμείων) του ίδιου του ΕΦΚΑ. (Αναφέρουμε επίσης σχετική πληροφορία που αφορά σε ενέργειες του Οργανισμού για την εξασφάλιση περιορισμένου ύψους χρηματοδότησης για το τρέχον έτος). Όσο για τα υπόλοιπα αιτήματα (αναγνωρίσεις χρόνου, διαγραφές, επανεγγραφές κλπ), είναι χωρίς υπερβολή εκατοντάδες χιλιάδες! Σε χαρτόκουτα, τσουβάλια και ράφια έτοιμα να καταρρεύσουν. Χρόνος διεκπεραίωσης άγνωστος. (Ειδικότερα για την έκδοση συντάξεων ασφαλισμένων Δημοσίου & Δήμων, πρέπει άμεσα να ληφθούν πρωτοβουλίες από τη Διοίκηση και το Υπουργείο, καθώς οι χρόνοι έκδοσης των συνταξιοδοτικών πράξεων προσεγγίζουν τα τρία έτη, λόγω της υποβάθμισης της Γενικής Δ/νσης Συντάξεων Δημοσίου του Γ.Λ.Κ. σε απλή Διεύθυνση και την υπαγωγή της στον ΕΦΚΑ, την υποστελέχωση, και την αδυναμία υποστήριξης από τα πληροφοριακά συστήματα που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στον ΕΦΚΑ.)

    Πηγή: enikos.gr

Exit mobile version