ΕΦΕΤ: Τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε τρόφιμα – Αναλυτικές οδηγίες για τις γιορτές

σούπερ μάρκετ

Χρήσιμες συμβουλές για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία από πρακτικές παραπλάνησης κατά την εορταστική περίοδο παρέχει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) προς τους καταναλωτές.

Αναλυτικά, κατά την προμήθεια τροφίμων από τα σημεία λιανικής πώλησης (αγορές τροφίμων, υπεραγορές τροφίμων – supermarket) συνιστώνται οι εξής πρακτικές:

Οι πολίτες θα πρέπει να εξετάζουν την ένδειξη ημερομηνίας κατανάλωσης/ ανάλωσης προκειμένου να προγραμματίσουν  τη διάρκεια διατήρησης των τροφίμων γνωρίζοντας ότι:

Συμβουλές για προμήθεια κρέατος

Συμβουλές για προμήθεια κρέατος πουλερικών (γαλοπούλες, κοτόπουλα) ή προϊόντων πτηνοτροφίας

Συμβουλές προμήθειας κρέατος θηραμάτων

Συμβουλές προμήθειας γαλακτοκομικών προϊόντων

Τα συσκευασμένα τυριά πρέπει να φέρουν σήμανση αναγνώρισης (ένδειξη σε σχήμα οβάλ) με τα αρχικά της χώρας παραγωγής (π.χ. GR ή EL για την Ελλάδα), τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή καθώς και την ημερομηνία ανάλωσης πάνω στη συσκευασία.

Συμβουλές προμήθειας και συντήρησης αυγών

Συμβουλές προμήθειας προϊόντων ζαχαροπλαστικής

Ο ΕΦΕΤ συνιστά στους καταναλωτές:

Ο ΕΦΕΤ υπενθυμίζει:

-Η διατροφή κατά την εορταστική περίοδο πρέπει να στηρίζεται στην ποικιλία και στο μέτρο και να συνδυάζεται με περπάτημα ή φυσική άσκηση, ενώ προσέχουμε παράλληλα και την κατανάλωση αλκοόλ.

-Η περίοδος των εορτών συνδέεται με μεγάλα ποσοστά σπατάλης κι απώλειας τροφίμων. Προγραμματίζοντας σωστά τις αγορές και σκεπτόμενοι τις οδηγίες υγιεινής όταν μαγειρεύουμε, αποθηκεύουμε, καταψύχουμε ή ξαναζεσταίνουμε το φαγητό μας, απολαμβάνουμε τα γεύματά μας με ασφάλεια κι ελαχιστοποιούμε την απόρριψη τροφίμων.

Exit mobile version