Συστηματικοί και αυστηροί έλεγχοι γίνονται για την ποιότητα του ελληνικού λαδιού από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), προκειμένου να προστατευθούν τα συμφέροντα των καταναλωτών, αλλά και η αυθεντικότητα του ελληνικού ελαιολάδου.
Ειδικότερα, τα αποτελέσματα των ελέγχων των ελληνικών ελαιολάδων των δύο τελευταίων ετών, αλλά και οι δειγματοληψίες, οι χημικές αναλύσεις του προϊόντος, έδειξαν ότι: αν και η πλειοψηφία των διακινούμενων ελαιολάδων είναι σύμφωνη με τις προδιαγραφές ποιότητας και γνησιότητας, εντούτοις έχει διαπιστωθεί μη σύννομη διακίνηση προϊόντων, κυρίως σε περιοχές των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Tα προϊόντα, τα οποία επισημαίνονται ως εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, είναι στην πραγματικότητα σπορέλαια τεχνητά κεχρωσμένα, αγνώστου προέλευσης, χαρακτηριζόμενα ως μη ασφαλή και νοθευμένα.
Επιπλέον, ως παρασκευαστές του ελληνικού ελαιολάδου, φαίνονται φυσικά ή νομικά πρόσωπα ανύπαρκτα ή που δεν έχουν εντοπιστεί επί του παρόντος. H επισήμανση των προϊόντων, παραπέμπει σε ελληνικά τοπωνύμια, (κατά βάση της Πελοποννήσου και της Κρήτης, τα οποία είναι γνωστά για την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου), χωρίς βέβαια να έχουν ουδεμία σχέση με αυτά.
Ο ΕΦΕΤ, σε συνεργασία με φορείς του κράτους, Εισαγγελικές Αρχές κ.α. βρίσκεται σε καθημερινή κινητοποίηση για την εξάλειψη και καταπολέμηση των φαινομένων απάτης, τα οποία δυσφημούν το ελληνικό ελαιόλαδο.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΦΕΤ προτρέπει τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί στα παρακάτω:
Nα προσέχουν την ετικέτα του ελαιολάδου, την ονομασία πώλησης του προϊόντος και τις πληροφορίες για την κατηγορία του ελαιολάδου, αλλά και τον αλφαριθμητικό αριθμό έγκρισης (της μορφής EL-40-_ _ _) o οποίος είναι χαρακτηριστικός της μονάδας τυποποίησης.
Δεν θα πρέπει να αγοράζει κανείς ελαιόλαδο από πλανόδιους και ανώνυμους πωλητές.
Στην περίπτωση υποψίας , λόγω ανεπαρκούς επισήμανσης, δελεαστικής τιμής ή οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου, οι καταναλωτές θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΦΕΤ (στο 11717).
Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, οι επαγγελματίες του χονδρικού ή λιανικού εμπορίου ελαιολάδου, θα πρέπει να επιλέγουν προσεκτικά τους προμηθευτές τους, διασφαλίζοντας τα πραγματικά τους στοιχεία, τα οποία επιβεβαιώνουν την αξιοπιστία τους (διεύθυνση επιχείρησης, εγκαταστάσεις παραγωγής, εγκυρότητα τιμολογίων και άλλων παραστατικών) και τη νομιμότητα της διαδικασίας αγοραπωλησίας.
Επισημαίνεται ότι, σε περίπτωση μη συμμορφώσεων, φέρουν, σύμφωνα με το νόμο, ευθύνη, για την οποία μπορεί να τους επιβληθούν διοικητικές κυρώσεις.