ΕΕ: Τη Δευτέρα η εκταμίευση των 2 δισ.

Μέχρι τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου τα 2 δισ. της πρώτης υποδόσης της απόφασης της 14ης Αυγούστου θα έχουν φτάσει στα κρατικά ταμεία, αν τα μέτρα της συμφωνίας κυβέρνησης και τρόικας ψηφιστούν από το ελληνικό κοινοβούλιο πριν το τέλος της εβδομάδας.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Το πιθανότερο είναι πως την Παρασκευή το Euro Working Group και το διοικητικό συμβούλιο του ESM θα καταγράψουν τις εξελίξεις και θα λάβουν τις σχετικές αποφάσεις. 

Παρομοίως, η πληροφόρηση από τους κοινοτικούς θεσμούς είναι πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών – ψηφισμένης της σχετικής νομοθεσίας – θα ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος και χωρίς κίνδυνο για τις καταθέσεις. 

Την ίδια μέρα στις 23, στις Βρυξέλλες συνέρχεται και πάλι το Eurogroup, αυτή τη φορά για να εξετάσει τους προϋπολογισμούς 16 χωρών της ευρωζώνης (πλην Ελλάδας και Κύπρου που βρίσκονται σε πρόγραμμα). 

Η Γαλλία και οι χώρες που θα πραγματοποιήσουν δαπάνες στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της τρομοκρατικής απειλής ή του πολέμου ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, θα δουν τα συγκεκριμένα ποσά να λογίζονται διαφορετικά σε σχέση με τα κριτήρια του συμφώνου σταθερότητας και στην πράξη θα πάρουν επιπλέον χρόνο προσαρμογής.

Το να ισχύσει κάτι παρόμοιο για την Ελλάδα στο πλαίσιο του δικού της προγράμματος είναι κάτι που θα μπορούσε να τύχει ευνοϊκής αποδοχής σε κάποια μεταγενέστερη φάση, αν η χώρα συνεισφέρει στο κάλεσμα της Γαλλίας στη βάση του άρθρου 42,7 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης – κάλεσμα στο οποίο το συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων σε σύνθεση υπουργών Αμύνης απάντησε καταφατικά με ομοφωνία – χωρίς ωστόσο την έκδοση κάποιου δεσμευτικού κειμένου. 

Στην πράξη η συνδρομή των χωρών δεν θα είναι ομοιογενής, αλλά περιπτωσιακή, στο πλαίσιο των εθνικών δυνατοτήτων, των νομικών και συνταγματικών περιορισμών (πχ η Γερμανία δεν θα συμμετέχει σε βομβαρδισμούς), αλλά και κατά το δοκούν. 

Συνεπώς για να “εκπίπτουν” τα όποια ελληνικά έξοδα θα πρέπει να έχουν άμεση συνάφεια με τη βοήθεια στη Γαλλία και το σχετικό αίτημα να υποβληθεί σχετικά νωρίς στον ετήσιο οικονομικό κύκλο. 

Αντιθέτως και για να προλάβουμε την όποια σύγχυση, έξοδα σε σχέση με το προσφυγικό καλύπτονται από τα κοινοτικά ταμεία – άρα δεν τίθεται και κανένα θέμα ελάφρυνσης. 

Σε αντίθεση με τους άλλους 16, η Ελλάδα στην πράξη θα αρχίσει να συζητάει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, την επόμενη Τρίτη με την τρόικα, οπότε και η 1η αξιολόγηση αρχίζει επί της ουσίας. 

Για να ολοκληρωθεί, δεν φτάνει απλά η υιοθέτηση της δεύτερης λίστας με προαπαιτούμενα, αλλά και η λήψη μιας σειράς άλλων μέτρων που αφορούν το δημόσιο τομέα, τις αποκρατικοποιήσεις, τις αγορές και το ασφαλιστικό. 

Αυτό αναμένεται να είναι και το καθοριστικό μέγεθος για το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, δεδομένου ότι το 2015 έχει στην πράξη άλλες τέσσερις εργάσιμες εβδομάδες. 

Χωρίς ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι προφανές ότι δεν θα γίνουν συζητήσεις για το χρέος. 

Όσο για το χρονοδιάγραμμα σταδιακής επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές το καλοκαίρι του 2016, είναι και αυτό άμεσα συνδεδεμένο με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Exit mobile version