Του Τάσου Δασόπουλου
Ένα ακόμη μέσο πίεσης κατά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση θα αποτελέσει η περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που θα φτάσει φέτος το 177,4% του ΑΕΠ.
Η πίεση θα αφορά την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και για τα επόμενα χρόνια αλλά και την προώθηση δύσκολων μεταρρυθμίσεων οι οποίες βρίσκονται ήδη στο τραπέζι από την τρόικα.
Υπερ του αιτήματος της Ελλάδας για περαιτέρω ελάφρυνση χρέους επιχειρηματολογούν συνέχεια και το ΔΝΤ το οποίο όμως δεν προτίθεται να κάνει καμμία έκπτωση για το δικό του χρέους προς την Ελλάδα αλλά και ο ΟΟΣΑ ο οποίος ως γνωστό δεν δίνει δάνεια στις χώρες μέλη του.
Επιπλέον, η Ελλάδα επικαλείται και την ρητή δέσμευση που αναλήφθηκε το Νοέμβριο του 2014 από το συμβούλιο υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης στο οποίο τότε πρόεδρος ήταν ο νυν πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζαν Κλώντ Γιούνκερ.
Απέναντι σε όλα αυτά οι Ευρωπαίοι επιχειρηματολογούν το τελευταίο καιρό υπέρ της βιωσιμότητας του χρέους.
Εφαρμόστε τα μέτρα
Αξιωματούχος της Επιτροπής ο οποίος ερωτήθηκε σχετικά από το «ενικονομία» απαντούσε ότι η δέσμευση για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους δεν ξεχάστηκε. Απλώς αναβλήθηκε μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στην Ελλάδα.
Η ίδια πηγή τόνιζε επίσης ότι εκτός από τους δημοσιονομικούς στόχους προϋπόθεση για μέτρα για το χρέος ήταν και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου . «Κάτι τέτοιο δεν έχει επιτευχθεί.
Θα μπορούσε όμως να επιτευχθεί σε λίγο καιρό αν η Ελλάδα έκανε όσα συμφωνήσαμε.
Η ευκαιρία υπάρχει ακόμη και στο τρέχον πρόγραμμα μετά την παράταση που δόθηκε».
Με άλλα λόγια το δώρο της επιμήκυνσης της περιόδους αποπληρωμής ή και της μείωσης στα επιτόκια των δανείων από την ΕΕ θα αποτελέσουν το δέλεαρ ώστε τα μέτρα του μνημονίου να γίνουν κάποια στιγμή πράξη.
Διαδοχικές εγκρίσεις
Στο μεταξύ συνεχίζονται και σήμερα οι εγκρίσεις της πιστωτικής γραμμής αλλά και της τεχνικής παράτασης του μνημονίου από τα εθνικά κοινοβούλια και του Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς.
Μετά την χθεσινή έγκριση της επόμενης μέρας για την Ελλάδας από την Γερμανία , σήμερα πιστωτική γραμμή και επιμήκυνση θα περάσει από τα κοινοβούλια της Ολλανδίας της Αυστρίας της Σλοβακίας και της Φινλανδίας.
Παράλληλα θα συγκληθεί Euro working group στο οποίο η “επόμενη μέρα” της Ελλάδας θα περάσει ξανά από μια – μάλλον τυπική – έγκριση μετά την έγκριση των κρατικών κοινοβουλίων.
Σήμερα αναμένεται να εγκρίνει την παράταση και την πιστωτική γραμμή προς την Ελλάδα αναμένεται να επικυρώσει και το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Με την ολοκλήρωση των τυπικών εγκρίσεων θα ξεκινήσεις και η τεχνική επεξεργασία της πιστωτικής γραμμής που θα περάσει από την έγκριση ΕΕ και το ΔΝΤ και θα τεθεί σε ισχύ αφού οριστικοποιηθούν οι όροι χρήσης της με την -όποια – Ελληνική Κυβέρνηση.