Quantcast
ΕΕ: Κωμικό ότι τα κράτη-μέλη συμφωνούν με το ασφαλιστικό - enikonomia.gr
share

ΕΕ: Κωμικό ότι τα κράτη-μέλη συμφωνούν με το ασφαλιστικό

δημοσιεύτηκε:

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Σήμερα αποφασίζει το κολέγιο των Επιτρόπων, την νομική φόρμουλα με την οποία θα δοθεί στην Ελλάδα αθρόα οικονομική βοήθεια για τις ανάγκες που έχουν προκύψει από το προσφυγικό μεταναστευτικό πρόβλημα.

Την κεντρική εποπτεία του εγχειρήματος έχει αναλάβει ο αρμόδιος για την αναπτυξιακή βοήθεια επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος διαθέτει εξαιρετική εμπειρία στην διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων, όχι μόνο στις χώρες της Αφρικής, αλλά και στην ίδια τη Συρία, με μεγάλη επιτυχία.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας σε εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εξήγησε ότι με το πλάνο “ΕU ECHO”, η ΕΕ θα μπορεί να δρα στο εσωτερικό, όπως και στο εξωτερικό, ενώ επεσήμανε ότι “δεν υπάρχει λύση στο προσφυγικό χωρίς την Ελλάδα” και πως “η έλλειψη προετοιμασίας (των ελληνικών αρχών) τους πρώτους 4-5 μήνες της στέρησε τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματα της πρώτης γραμμής”.

Το εύρος του ποσού αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα, το Real.gr πληροφορήθηκε πως θα αφορά δύο χρόνια και κυμαίνεται από τα 750 εκατομμύρια ως τα 2 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες, αλλά και στις πρωτεύουσες της Βαλκανικής εντείνεται ο μαραθώνιος για συνεννόηση των κρατών μελών πριν από την κρίσιμη Σύνοδο της Δευτέρας με την Τουρκία.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Τουσκ, μάλιστα, θα έχει τελικά συναντήσεις όχι μόνο με τις ηγεσίες των χωρών της Βαλκανικής και της Ελλάδας, αλλά θα συναντηθεί τόσο με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, όσο και το με τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν – τον οποίο έχει να δει από τη Σύνοδο της Αντάλιας, όπου σύμφωνα με τις διαρροές των πρακτικών οι δύο πλευρές δεν προσήλθαν με τις καλύτερες διαθέσεις.

Από την άλλη στο πεδίο της οικονομίας, η διαφορές της Αθήνας με την τρόικα, αλλά και η φημολογία για διαφορές εντός της τρόικας, έχουν δώσει τροφή σε σενάρια για διασύνδεση των δύο θεμάτων, ή και για “χάρες στο ασφαλιστικό”.

Το Real.gr πληροφορήθηκε από αρμόδια πηγή, πως το να λέει κανείς ότι τα κράτη μέλη συμφωνούν με το ασφαλιστικό ως έχει “είναι ό,τι πιο κωμικό έχει ακουστεί”, ενώ η τρόικα είναι δύσκολο να αποφασιστεί να κατέβει ακόμα και στο Εurogroup της Δευτέρας.

Η κυβέρνηση φέρνει τη σκληρή θέση του ΔΝΤ, ως δικαιολογία, όμως, όπως σχολιάζουν πηγές των Βρυξελλών “δεν έχει απαντήσει με νούμερα, ούτε στις υποτιθέμενες χαλαρότερες θέσεις της ΕΕ”. Κοινώς ο λογαριασμός δεν βγαίνει ούτε για το 1,1 δισ. των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων που προβλέπονται ήδη στον προϋπολογισμό, ούτε στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, ούτε στην αποκομματικοποίηση του δημοσίου, ούτε και στο ασφαλιστικό. Όσοι ξέρουν στις Βρυξέλλες σχολιάζουν ότι “οι διαρροές από την Αθήνα, οι οποίες έχουν κατακλύσει και τον διεθνή Τύπο, ρίχνουν τη μπάλα στην εξέδρα”.

Παρομοίως η υποτιθέμενη θέληση του Βερολίνου για “χάρες στο ασφαλιστικό”, αποτελεί απλά μια αισιόδοξη ερμηνεία κάποιων δηλώσεων για το αυτονόητο, προϋποθέτει ότι “ντε και καλά” το Βερολίνο νοιαζόταν μόνο για τις περικοπές και θεωρεί δεδομένο ότι αυτές δε θα γίνουν – πολύ μακριά από την πραγματικότητα.

Αυτό δε σημαίνει ότι οι θεσμοί δεν έχουν διαφορές μεταξύ τους, κάθε άλλο. Αυτός δεν όμως δεν είναι ο λόγος της καθυστέρησης της αξιολόγησης. Η κυβέρνηση πρέπει να φέρει απαντήσεις, αν θέλει να επιταχύνει τη διαδικασία και στην τελική, η συμφωνία με την τρόικα είναι “πως όλα τα μέλη πρέπει να είναι ικανοποιημένα”. Οι Βρυξέλλες διαβεβαιώνουν ότι το ΔΝΤ θα είναι μέρος του ελληνικού προγράμματος και με λεφτά και πως δεν υπάρχει καμία άλλη λύση. Τα άλλα είναι εσωτερική διαχείριση.

Όσο για τις “μυστικές επαφές” των μελών της τρόικας σε Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες, είναι προφανές ότι οι θεσμοί, οφείλουν να συναντώνται, δεν υπάρχουν στεγανά μεταξύ τους και αυτό συνέβαινε πάντοτε, από καταβολής προγράμματος. Το αν ο υπουργός Τσακαλώτος θα έχει επαφές μαζί τους στις Βρυξέλλες, μέχρι στιγμής ούτε επιβεβαιώνεται, ούτε διαψεύδεται.

Μια αισιόδοξη προσέγγιση:

Την ίδια ώρα ένα αισιόδοξο μήνυμα για την ελληνική οικονομία μετέφερε από τις Βρυξέλλες, απευθυνόμενος σε εκδήλωση για τα 50 χρόνια των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη, ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο Θεσσαλονικιός εκπρόσωπος επεσήμανε πως “το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας είναι άρρηκτα δεμένο με την Ευρώπη”, εξήγησε ότι αν επιχειρήσεις να χωρίσεις την ελληνική οικονομία από την ευρωπαϊκή “θα είναι σαν να θέλεις να χωρίσεις το ζεστό και το κρύο νερό” και τόνισε ότι “προϋπόθεση για την επιτυχία είναι “να μπορέσουμε όσοι έχουμε λόγο για τη χώρα να συμφωνήσουμε για τα 5-6 επείγοντα πράγματα που πρέπει να γίνουν στην κοινωνία”.

Ο εκπρόσωπος επεσήμανε στο ακροατήριο στο οποίο βρίσκονταν τουλάχιστον δύο υποψήφιοι στρατηγικοί επενδυτές στην ελληνική οικονομία, πως “διαφορετικά θα υπάρχει καθυστέρηση, όχι όμως και ανατροπή των όσων θα πρέπει να γίνουν, τα οποία και τελικά θα γίνουν”.

Ο Μ.Σχοινάς τόνισε ότι όσοι φέρνουν την καταστροφή της Ευρώπης, τόσα χρόνια και με αφορμή κάθε κρίση, έχουν διαψευστεί, εξήγησε ότι “λένε τα ίδια σε κάθε περίπτωση και σε κάθε πόλεμο”, αλλά “στο τέλος η Ευρώπη τους διαψεύδει, απαντώντας πολιτικά, ξεπερνώντας τις κρίσεις και βγάνοντας πάντοτε πιο ισχυρή από πριν – αυτό θα γίνει και τώρα.

Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.