ΕΕ: Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών έπεται μέτρων

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

 

Τον κίνδυνο να μην ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών εγκαίρως μέσα στο 2015, με υπαιτιότητα της μιας μόνο πλευράς επεσήμανε χθες το πρωί κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τις κοινοτικές υπηρεσίες ότι θα ήθελε να μην προχωρήσει από τώρα σε ορισμένες κινήσεις για το ασφαλιστικό, στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων, αλλά να το συζητήσει συνολικά στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος.

Αν αυτό συμβεί και για την πρώτη αξιολόγηση μείνουν και άλλα θέματα, όπως τα «κόκκινα δάνεια» ή σημαντικές πτυχές της μεταρρύθμισης του κράτους τότε αρχίζουν οι επιπλοκές και η 15η Δεκεμβρίου – ως καταληκτική ημερομηνία της ανακεφαλαιοποίησης – δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη.

Ο κίνδυνος είναι, το 2016 να μπει με το θέμα των τραπεζών ανοικτό και στη συνέχεια, υπό την ισχύ πια των κοινών κανόνων για την εκκαθάριση των τραπεζών στην ευρωζώνη να ζητηθεί η συμβολή και των μεγάλων καταθετών.

Βεβαίως για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο (καθώς κούρεμα στις καταθέσεις, έστω και άνω των 100.000 ισοδυναμεί με οριστική καταδίκη των μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων στη χώρα, κάτι που έχει επισημάνει η ΕΚΤ εδώ και καιρό) έχουν ήδη εκταμιευθεί 10 δισ. σε εγγυοδοτικά ομόλογα του ESM και στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης άλλα 15 είναι στην αναμονή.

Η ΕΚΤ από την πλευρά της κάνει τώρα τα τεστ κοπώσεως και την ανάλυση ποιότητας στοιχείων του ενεργητικού των συστημικών τραπεζών με τα αποτελέσματα να αναμένονται μέσα στο μήνα.

Η ίδια όμως η ανακεφαλαιοποίηση έπεται της υιοθέτησης μέτρων, νόμων και μεταρρυθμίσεων για το χρηματοπιστωτικό σύστημα μεταξύ των οποίων και η τελική διευθέτηση των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών – που συνδέονται άμεσα – αλλά και των λοιπών μέτρων της πρώτης αξιολόγησης που συνδέονται με τα υπόλοιπα 15 δισ.

Στην πράξη έχουμε να κάνουμε με τρεις δέσμες μέτρων:

Την πρώτη που περιέχει ότι ξέμεινε από το 2ο πρόγραμμα, από το καλοκαίρι και τις διορθώσεις που έπρεπε να γίνουν, εφαρμοστικούς νόμους και λεπτομέρειες – πακέτο που μάλλον θα συμφωνηθεί ως σήμερα το βράδυ και θα υιοθετηθεί από το Εurogroup τη Δευτέρα,

ένα δεύτερο πακέτο με μέτρα που θα μπορούσαν να είναι η μεταρρύθμιση του δημοσίου, τα τραπεζικά και το ασφαλιστικό και

όλη τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που μένουν για τη πρώτη αξιολόγηση.

Αν εφαρμοστεί το πρώτο πακέτο η χώρα παίρνει 2 δισ., το δεύτερο 1 δισ. και το τρίτο 15 + 1,5 δισ. για τράπεζες και ανάγκες Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση τώρα, σκέφτεται να πάρει μέτρα του 2ου πακέτου και να τα βάλει στην 1η αξιολόγηση. “That’s fine with us”, (είναι εντάξει με εμάς) και «δεν είμαστε δογματικοί», λένε στις Βρυξέλλες, αλλά συμπληρώνουν: «το ρίσκο είναι όλο δικό σας».

Πηγή: real.gr

 

Exit mobile version