Quantcast
EE: Η Αθήνα δεν αντέχει την διεύρυνση ενός κλίματος ανησυχίας - enikonomia.gr
share

EE: Η Αθήνα δεν αντέχει την διεύρυνση ενός κλίματος ανησυχίας

δημοσιεύτηκε:

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Η ελληνική οικονομία δεν αντέχει την διεύρυνση ενός κλίματος ανησυχίας. Ως εκ τούτου οι καθορισμένες ημερομηνίες και η αίσθηση κανονικότητας που αυτές αποπνέουν, αποτελούν το «κλειδί» των λεπτών χειρισμών που έχουν ξεκινήσει Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί από το Άμστερνταμ και μετά, όποια αμετροέπεια και αν έχει ακουστεί από την Αθήνα.

Το γρίφο του Εurogroup έλυσε χθες βράδυ ο ίδιος ο Ντάισελμπλουμ, ορίζοντας μια νέα ημερομηνία για την επόμενη συνεδρία, για τη Δευτέρα 9 Μαΐου, ημέρα της Ευρώπης, στις 15:00.

Ο χρόνος ως τότε είναι επαρκής για να κλείσουν και οι τελευταίες διαφορές μεταξύ εταίρων και κυβέρνησης και να έχει τεκμηριωθεί η ελληνική πρόταση για τον αυτόματο δημοσιονομικό “κόφτη” δαπανών, που θα νομοθετηθεί ως εφεδρικό μέτρο για τα επόμενα έτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κόφτης αυτός θα ενεργοποιείται ακόμα και σε παρεκκλίσεις πριν από το 2018, σύμφωνα με τον Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο τελευταίος διοργάνωσε χθες μια ενημέρωση στο γραφείο του στον 10 όροφο του κτιρίου της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε και το Real.gr με σκοπό να περιγράψει πόσο κοντά είναι οι δύο πλευρές σε συμφωνία και να αποκαλύψει ότι έχει στα χέρι του την ελληνική πρόταση για την επίτευξη των στόχων του Άμστερνταμ για εφεδρικά μέτρα.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί αποκάλυψε ότι “η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε ένα μηχανισμό ο οποίος αξίζει να εξεταστεί. Η Κομισιόν θα λειτουργήσει ως διευκολυντής για μια συμφωνία επ’ αυτού. Χρειαζόμαστε ένα έξτρα επίπεδο προστασίας από αποκλίσεις. Τα μέτρα πρέπει αν είναι συγκεκριμένα αλλά όχι και να ληφθούν από τώρα – μόνο αν χρειαστεί”.

Ανέφερε μάλιστα πως: “η Κομισιόν έχει την αίσθηση ότι τα μέτρα του πρώτου πυλώνα επαρκούν για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, όμως το ΔΝΤ είχε τη δική του άποψη και εκτίμησε ότι απαιτείται επιπρόσθετη προσαρμογή 2%. Το Εurogroup απεδέχθη την πρόταση του ΔΝΤ πως θα πρέπει να έχουμε μια εξασφάλιση σε περίπτωση απόκλισης. Συζητάμε για έναν μηχανισμό ο οποίος πρέπει να είναι αξιόπιστος, αποτελεσματικός, να νομοθετηθεί από τώρα, να είναι αυτόματος και να τον ενεργοποιούν αντικειμενικά κριτήρια”.

Ο επίτροπος όμως έκανε λόγο και για μικρές διαφορές στα κανονικά και όχι στα εφεδρικά μέτρα και επεσήμανε πως είναι θέμα χρόνου να τα βρουν μεταξύ τους οι εμπλεκόμενες πλευρές.

Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.