Quantcast
ΕΕ: 'Εχουμε μέτρα μόνο για ένα χρόνο και η χρηματοδότηση «τρέχει» για τρία - enikonomia.gr
share

ΕΕ: ‘Εχουμε μέτρα μόνο για ένα χρόνο και η χρηματοδότηση «τρέχει» για τρία

δημοσιεύτηκε:

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα είναι δύσκολη και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι η τελευταία.

Η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να επιστρέψει στον πλήρη και αυτόνομο δανεισμό, ως τότε θα καλύπτεται από το τριετές πρόγραμμα προσαρμογής της ΕΕ στο οποίο θα μετάσχει το ΔΝΤ και είναι βέβαιο πως θα ζητηθούν και άλλα μέτρα.

Αυτό είναι συνοπτικά το νόημα των όσων είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις στο πρακτορείο MNI και όχι πως η χώρα θα πάει σε τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης, 4ο μνημόνιο μετά τη λήξη του υπάρχοντος, ή ως κομμάτι της ρύθμισης του χρέους. Πηγές της Κομισιόν κάνουν λόγο για κακές ερμηνείες και προτρέπουν “διαβάστε τη συνέντευξη”.

Ο Β.Ντομπρόβσκις περιγράφει κάτι αντικειμενικά λογικό, το πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές, έχουμε μέτρα για ένα χρόνο και η χρηματοδότηση τρέχει για τρία.

Είναι προφανές ότι αν η χώρα θέλει να εισπράξει τα λεφτά και αν δεν έχει ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και όταν κριθεί τι ακριβώς ακόμα χρειάζεται, οι εταίροι θα ζητήσουν να περιγραφεί σε ένα πλάνο – σε ένα μνημόνιο. Τα memoranda όμως δεν ταυτίζονται με αυτό που κάποιος μη ειδικός υποθέτει και το οποίο περιγράφεται καλύτερα με την έννοια του bailout – της νέας διάσωσης.

Νέο bailout, νέο 4ο πρόγραμμα διάσωσης, μνημόνιο δεν μπορεί να περάσει από τα κράτη μέλη και ακριβώς αυτό έλεγε πριν από μια εβδομάδα ο άνθρωπος που ξέρει τις διαθέσεις τους πολύ καλά, ο Τ. Βίζερ: “δεν υπάρχει τέτοια διάθεση στα κράτη μέλη”.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, έλεγε συνεπώς αυτό που το 2010 θα ονομάζαμε “νέα μέτρα” και ναι τέτοια θα χρειαστούν. Αυτό το ενδεχόμενο άφησε ανοιχτό και όχι της νέας διάσωσης.

Από εκεί και πέρα, η πρώτη αξιολόγηση δεν θα είναι εύκολο να τελειώσει το Φεβρουάριο γιατί, ασφαλιστικό, αγρότες και τα υπόλοιπα των μεταρρυθμίσεων θεωρητικά ήδη γίνονται. Για παράδειγμα το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, πέρασε με το ΟΚ της τρόικας, απλά και μόνο γιατί έπρεπε να κλείσει το θέμα και να τελειώνει η σύσταση του Ταμείου αποκρατικοποιήσεων. Το real.gr όμως γνωρίζει ότι η κυβέρνηση θα το βρει μπροστά της στην πρώτη αξιολόγηση.

Από εκεί και πέρα το ΔΝΤ έχει σε αδρές γραμμές τις ίδιες απόψεις με την ΕΕ για το χρέος, θα πάρει μόνο του την απόφαση για τη συμμετοχή του και οι πάντες στις Βρυξέλλες, διαβεβαιώνουν ότι η τελική απόφαση θα είναι θετική. Παρομοίως και ο Ντομπρόβσκις διαδικαστικά μιλάει για το κομμάτι των αποφάσεων και σε καμία περίπτωση δεν υπονοεί αλλαγή των συμφωνηθέντων, όπως θα ήθελε η κυβέρνηση.

Τέλος σε σχέση με το ασφαλιστικό, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σε καμία περίπτωση δεν εμπλέκεται στον πόλεμο ανακοινώσεων που συμβαίνει στην Αθήνα και οι δηλώσεις του δεν επιδέχονται ερμηνειών.

Αντιθέτως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ από την πλευρά των εταίρων για το ασφαλιστικό, οι δύο πλευρές απέχουν ακόμα πολύ και οι εταίροι γνωρίζουν ότι υπάρχει τρόπος να μην μειωθούν οι συντάξεις οριζόντια και άδικα: αυτός είναι να συγχωνευθούν τα ταμεία σε ένα, να υπάρξει ενιαίος υπολογισμός, πλαφόν στα 1.800 καθαρά για όλους, σύνδεση εισφορών με απολαβές και πλήρη κατάργηση του εφάπαξ.

Δίκαιη λύση για τους εταίρους είναι τα 4.500 να γίνουν 1.000 ή 900 ευρώ, να μειωθούν οι συντάξεις τραπεζών, δημοσίου, αιρετών και άλλων και όχι οι συντάξεις του ιδιωτικού τομέα που ήταν οι μόνες που πραγματικά πληρώθηκαν.

Αν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο και η Αθήνα συνεχίσει τις διαρροές για δήθεν ποσά και ποσοστά, θα έρθει ξανά η ώρα που κάποιος στις Βρυξέλλες θα βγει επώνυμα και θα καταγγείλει την Αθήνα, όπως ακριβώς έκανε ο Γιούνκερ τον Ιούνιο. «Λαγός τη φτέρη έσειε, κακό του κεφαλιού του».

Πηγή: Real.gr

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.