Ε.Ε.: Ελλείψεις στο ελληνικό σχέδιο για το προσφυγικό- Ζητά πρόσθετα στοιχεία ως 26/4

Σχέδιο που αποτελεί τον χάρτη πορείας της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των ελλείψεων που εντοπίστηκαν στη διαχείριση του ελληνικού τμήματος των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. έχει υποβάλλει η ελληνική πλευρά στην Κομισιόν. Η τελευταία παρόλ’ αυτά διαπιστώνει κάποιες ελλείψεις στο ελληνικό σχέδιο για το προσφυγικό και ζητά από την Ελλάδα κάποια πρόσθετα στοιχεία και διευκρινίσεις μέχρι τις 26 Απριλίου.

Η αξιολόγηση της Επιτροπής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, αν και η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, απαιτούνται περαιτέρω βελτιώσεις τόσο στο ίδιο το σχέδιο δράσης όσο και στην υλοποίησή του, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ολοκληρωμένα οι ελλείψεις που εντοπίστηκαν.

Η σημερινή αξιολόγηση αποτελεί ένα ακόμη στάδιο της διαδικασίας που έχει καθορίσει η Επιτροπή στον χάρτη πορείας «Αποκατάσταση του χώρου Σένγκεν», με την οποία επιδιώκεται να δοθεί τέλος στους προσωρινούς ελέγχους που διεξάγονται σήμερα στα εσωτερικά σύνορα και να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του χώρου Σένγκεν πριν από το τέλος του έτους.

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε: «Η δυνατότητα της ΕΕ να διατηρήσει έναν χώρο απαλλαγμένο από ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα εξαρτάται από την ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τα εξωτερικά μας σύνορα. Χαιρετίζω τις αδιάκοπες προσπάθειες που καταβάλλουν οι ελληνικές αρχές για τη βελτίωση της κατάστασης, τις οποίες στηρίζουμε.

Ωστόσο, θα πρέπει επίσης να υπογραμμίσω ότι επιβάλλεται να εφαρμοστούν όλες οι συστάσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πρωτοφανής πίεση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών είναι να διασφαλιστεί και να ενισχυθεί ο χώρος Σένγκεν. Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να παρέχει τη στήριξή της στην Ελλάδα, και αναμένει από τα κράτη μέλη να πράξουν το ίδιο.»

 

Exit mobile version