Του Τάσου Δασόπουλου
Πίεση για άμεσα μέτρα και στο βάθος… τρίτο μνημόνιο και νέο δάνειο είναι το σκηνικό που στήνουν οι τρείς θεσμοί στην νέα Ελληνική Κυβέρνηση με «δούρειο ίππο», το ταμειακό έλλειμμα που θα έχει η Κυβέρνηση τους επόμενους μήνες.
Ο όρος του πρώτα μνημόνιο και μετά χρήματα ήταν κάτι που λίγοι κατάλαβαν στην συμφωνία της προηγούμενης Τρίτης από τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης.
Προς επίρρωση, ο γερμανός υπουργός οικονομικών και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ ήρθαν να το πουν καθαρά ότι πριν τελειώσει η αξιολόγηση δεν πρόκειται να δούμε ούτε ένα ευρώ από το υπόλοιπο των 22 δις ευρώ των δανείων από την ΕΕ και ΔΝΤ και των κερδών από ομόλογα από την ΕΚΤ και τις άλλες κεντρικές τράπεζες.
Σε πολύ λίγες μέρες από σήμερα η διαδικασία της διαπραγμάτευσης θα θυμίζει πολύ την διαδικασία του Παρίσι Ι και ΙΙ.
Οι τρείς θεσμοί θα προβάλλουν τις απαιτήσεις τους και οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης θα προσπαθούν να αμυνθούν.
Στο τραπέζι θα πέσουν και πάλι θέματα όπως:
1 Το δημοσιονομικό κενό για το 2015 και το 2016 και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν από τώρα για να καλυφθεί.
Στο θέμα αυτό θα συζητηθεί και η αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων και ειδικά του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015 όχι τόσο για δώσει δημοσιονομικό περιθώριο για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης αλλά επειδή η επίτευξη πλεονάσματος στο 3% του ΑΕΠ είναι πλέον ανέφικτος στόχος.
2 Οι αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ – λέγε με αύξηση των συντελεστών- ώστε να αυξηθεί για τα ταμεία η απόδοση του φόρου που είναι από τις χαμηλότερες εντός της ΕΕ.
3 Οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στον ΕΝΦΙΑ ώστε να μετονομαστεί σε φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας με την ελάχιστη δυνατή απώλεια εσόδων.
Μαζί και τα ισοδύναμα τα οποία θα καλύψουν την υστέρηση που θα δημιουργηθεί.
4 Οι αλλαγές στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικός . Στο συγκεκριμένο ζήτημα θα συζητηθούν και οι αλλαγές που θα γίνουν στην νέα ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.
5 Ο χρόνος και το βάθος των αλλαγών που θα πρέπει αν γίνουν στο ασφαλιστικό σύστημα ώστε να παραμένει βιώσιμο.
6 Η μορφή και ο χρόνος που θα γίνουν και νέες αλλαγές στην αγορά εργασίας.
7 Οι ποιοτικοί και ποσοστικοί δείκτες καθώς και το χρονοδιάγραμμα για απελευθερώσεις αγορών και υπηρεσιών.
¨Όλα τα παραπάνω υπάρχουν στην επιστολή του κ Βαρουφάκη για τις αλλαγές του σημερινού προγράμματος που ισχύει για το σημερινό πρόγραμμα.
Η εξειδίκευση τους και η εφαρμογή τους θα έχουν σύμμαχο της πίεση από τα αποθεματικά που τελειώνουν και τις δόσεις του δανείου που θα πρέπει να αποπληρωθούν στο ΔΝΤ καθώς και οι υποχρεώσεις που θα υπάρχουν μέχρι και το τέλος Ιουνίου.
‘Οσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί και αξιολογηθεί το πρόγραμμα γέφυρα τόσο πιο γρήγορα η Ελλάδα θα έχει ξανά πρόσβαση στα υπόλοιπα των δανείων που έχουν εγκριθεί από το 2012.
Σε ότι αφορά στο επόμενο κεφάλαιο αυτό σύμφωνα με Κοινοτικές πηγές το μενού των θεσμών έχει ένα τρίτο δάνειο αφού είναι σαφές πλέον ότι στα μέσα του χρόνου η Ελλάδα δεν θα μπορεί ακόμη να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές.
Τα ποσά του νέου δανείου σύμφωνα με τις ίδιες πηγές κυμαίνονται από 20 έως 30 δις ευρώ.
Το τρίτο δάνειο επιβεβαίωσε ο κ. Σόιμπλε μιλώντας σε γερμανικό κρατικό ραδιόφωνο «Ποτέ μη λες ποτέ» απάντησε όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ενός τρίτου δανείου προς την Ελλάδα.
Χθες από τις Βρυξέλλες Κοινοτική πηγή που παρακολουθεί από κοντά το Ελληνικό θέμα μιλούσε για το ενδεχόμενο τρίτου ελληνικού δανείου ίσως και πάνω από 30 δις ευρώ.