Quantcast
ΕΕ: Δυνατή η συμφωνία τον Δεκέμβριο αλλά δύσκολα θα επιτευχθεί - enikonomia.gr
share

ΕΕ: Δυνατή η συμφωνία τον Δεκέμβριο αλλά δύσκολα θα επιτευχθεί

δημοσιεύτηκε:

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Καθοριστικής σημασίας για την έγκαιρη προετοιμασία της συμφωνίας της 5ης Δεκεμβρίου, είναι η συνάντηση των 8 στο Βερολίνο, οι οποίοι σκοπεύουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους ταυτόχρονα, για πρώτη φορά μετά από τις αποφάσεις του Μαΐου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας Β.Σόιμπλε, της Γαλλίας Μ.Σαπέν, της Ιταλίας Κ.Παντοάν, της Ισπανίας Ντε Γκίντονς και ο πρόεδρος του Εurogroup Γ.Ντάισελμπλουμ, θα ενημερωθούν από κοινού από τον επικεφαλής του EGW Κλάους Ρέγκλιγκ και τον Πολ Τόμσεν για την πορεία και τα βασικά αποτελέσματα των συζητήσεων ESM – ΔΝΤ σε σχέση με:

• τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την επίτευξη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους,
• τις συμπτώσεις και αποκλίσεις σε σχέση με τον καθορισμό και την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων του ελληνικού προϋπολογισμού αλλά και
• τις προθέσεις του Ταμείου σχετικά με τη συμμετοχή του, τη διάρκεια και το ποσό που σκοπεύει να συνεισφέρει.

Οι συζητήσεις χαρακτηρίζονται δύσκολες και πολύπλοκες καθώς οι υπουργοί πρέπει όχι απλά να συμφωνήσουν αλλά να εξασφαλίσουν ότι τα κομμάτια του παζλ θα πέσουν στη θέση τους ταυτόχρονα. Αυτή τη στιγμή όμως υπάρχουν ακόμη μια σειρά από ανοιχτά ερωτήματα:

1. είναι διατεθειμένη η ελληνική κυβέρνηση να πάρει τις πολιτικές αποφάσεις για το κλείσιμο των βασικών θεμάτων, όπως το όριο των απολύσεων για να κλείσει το staff level agreement;
2. προτίθεται η κυβέρνηση να αποδεχθεί το 3,5% για 4 χρόνια μετά το 2018, αλλά και να λάβει τα μέτρα για το διασφαλίσει (κόφτης) και δευτερογενώς μπορεί το ΔΝΤ να αποδεχθεί να μην συγκεκριμενοποιηθούν από τώρα αυτά τα δημοσιονομικά μέτρα;
3. είναι έτοιμες οι βασικές κυβερνήσεις που δάνεισαν την Ελλάδα το 2010 με διμερή δάνεια να δουν αλλαγές στους όρους αποπληρωμής, στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων ή απαιτούνται νέες κοινοβουλευτικές εγκρίσεις;
4. αν απαιτηθούν κοινοβουλευτικές εγκρίσεις, τότε είναι αυτές εξασφαλισμένες απλά και μόνο με το staff level agreement από πλευράς Ελλάδας;
5. τέλος το ΔΝΤ μπορεί να δεχθεί να μην αποκαλυφθεί από τους Ευρωπαίους το πιθανό ποσό της λογιστικής αποτίμησης των μεσοπρόθεσμων μέτρων, που ενδέχεται να ληφθούν το 2018, αν και όταν χρειαστούν, ή θα επιμείνει στη αποκάλυψη του “headline figure” από τώρα.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι όλες οι απαντήσεις θα μπορέσουν να δοθούν την Παρασκευή, αλλά αν μη τι άλλο, θα γίνει “όσο περισσότερη πρόοδος είναι εφικτή”.

Τα αποτελέσματα θα πρέπει στη συνέχεια να τεθούν υπόψιν της ελληνικής πλευράς στο EWG, η οποία θα πρέπει να συνεισφέρει στη συζήτηση σε θέματα που της αναλογούν.

Ένας ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος που μίλησε στο Real.gr μετέφερε το ίδιο ακριβώς κλίμα:

“Δεν έχουμε ακόμα συμφωνία σε ορισμένα βασικά ζητήματα, κυρίως σε ό, τι αφορά τη δημοσιονομική πορεία μετά το 2018, το ποια θα πρέπει να είναι, και τι θα πρέπει να γίνει για να φτάσετε εκεί και να την διατηρήσετε.

Αυτό είναι το θέμα που εγείρει και το ΔΝΤ – χωρίς την συμφωνία επ’ αυτού δεν θα αρχίσουν καν να συζητούν την ένταξη τους στο πρόγραμμα. Έτσι, έχουμε δύσκολες συζητήσεις μπροστά μας – και για την Ελλάδα από τη μία πλευρά, αλλά και για του υπόλοιπους 18 επίσης. Συνεπώς η συνολική συμφωνία το Δεκέμβριο είναι μεν δυνατή και εφικτή, αλλά θα επιτευχθεί πολύ δύσκολα”.

Νωρίτερα χθες και ο επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ εξέφραζε την πεποίθηση ότι η συμφωνία ΕΕ – ΔΝΤ – Ελλάδας σε σχέση με την 2η αξιολόγηση, την συμμετοχή του Ταμείου και τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους μπορεί να επιτευχθεί το Δεκέμβριο.

Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, ερωτηθείς σχετικά περιέγραψε πως υπάρχουν ακόμα ανοιχτά ζητήματα, αλλά για αυτά θα γίνουν επιπλέον συζητήσεις.

Ο επικεφαλής του EWG επιβεβαίωσε ότι ένα από τα αντικείμενα των συζητήσεων είναι η επίτευξη του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Συγκεκριμένα ο Τόμας Βίζερ ανέφερε: «Έχουμε πληροφορηθεί ότι τα θεσμικά όργανα έχουν επιστρέψει από την Αθήνα και ότι σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί. Αλλά, φαίνεται, πως δεν είμαστε ακόμα εκεί και απαιτούνται περαιτέρω συζητήσεις.

Αυτές θα έχουν αντικείμενο τις πολιτικές που περιλαμβάνουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική τροχιά και πώς μπορεί αυτή να επιτευχθεί.

Εμείς από την πλευρά μας θα προβούμε σε απολογισμό στις προσεχείς συνεδριάσεις για το τι πρέπει ακόμη να γίνει. Εξακολουθώ να είμαι πεπεισμένος ότι η συμφωνία επί της αρχής είναι εφικτή, τον Δεκέμβριο».

Μια άλλη κοινοτική πηγή που μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας σημειώνει σε σχέση με τη συζήτηση για τα μελλοντικά πρωτογενή πλεονάσματα, πως “το πρόγραμμα που υπέγραψε η ελληνική πλευρά λέει 3,5% “στο μεσοπρόθεσμο διάστημα” και “μεσοπρόθεσμο διάστημα δεν μπορεί να νοηθεί τίποτα λιγότερο της τετραετίας”.

Την ίδια ώρα 6 μεγάλες ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες στις Βρυξέλλες, με τις οποίες επικοινώνησε το Real.gr αποκλείουν κάθε συζήτηση για λύση χωρίς το ΔΝΤ (και χωρίς χρηματοδότηση του ΔΝΤ) και ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα υπάρξει άλλη εκταμίευση ποσού προς την Ελλάδα, πριν την ολοκλήρωση των σχετικών συζητήσεων.

Πηγή: Real.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.