Παρά τις «Κασσάνδρες» των προηγούμενων μηνών, η Ελλάδα παρέμεινε στην Ευρωζώνη. Πρόσφατα μάλιστα, κατάφερε να περάσει ένα σημαντικό πακέτο μεταρρυθμίσεων για να κερδίσει μια ακόμη δόση χρηματικής βοήθειας.
Ωστόσο, όλη αυτή η μακρόχρονη διαδικασία έχει εξαντλήσει όποια εμπιστοσύνη μπορεί να υπήρχε. Επίσης, έχει κλονίσει τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Ε.Ε.
Το προσφυγικό είναι ένα σημαντικό ζήτημα. Οι FT δημοσίευσαν, όπως αναφέρει και το EconomyWatch, πως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απειλούν την Ελλάδα με απειλή από τη Συνθήκη Σένγκεν, που επιτρέπει την ελεύθερη διέλευση από το 1985. Στην καρδιά του ζητήματος βρίσκεται η αδυναμία ή η απροθυμία όπως λένε, της Ελλάδας να ακολουθήσει πιο αυστηρή πολιτική στα σύνορά της και στην καταγραφή των προσφύγων.
Η Ελλάδα και η Ιταλία, όπως αναφέρει το άρθρο, βρίσκονται στην πρώτη… γραμμή της υποδοχής προσφύγων από τη Συρία, τη Λιβύη και άλλες χώρες της Αφρικής. Πολλές φορές έχουν παραπονεθεί ότι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν τους στηρίζουν αρκετά. Ωστόσο, από την πλευρά της Ε.Ε., η πραγματική διάσταση της κατάστασης μοιάζει περισσότερο με το παλιό απόφθεγμα «οδηγείς ένα άλογο στο νερό, αλλά δεν μπορείς να το υποχρεώσεις να πιει».
Το θέμα, όπως τονίζουν, είναι ότι η Ελλάδα αρνήθηκε να δεχθεί την προσφερόμενη βοήθεια. Ειδικότερα, δε ζήτησε μεγαλύτερη βοήθεια από τη Frontex και είναι απρόθυμη να δεχθεί την προσφερόμενη ανθρωπιστική βοήθεια. Επίσης, αρνήθηκε να εντείνει τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
Στη συνάντηση που θα γίνει αύριο, η συζήτηση θα περιστραφεί στο ότι η Ελλάδα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στα μέσα του μήνα θα πρέπει να βρει λύση στις ελλείψεις που παρουσιάζει στους ελέγχους που πραγματοποιεί. Θα έχει μια τρίμηνη προθεσμία, ειδάλλως θα αποβληθεί από τη Σένγκεν.
Αυτή η συμφωνία δεν είναι ίδια με εκείνη της ΟΝΕ, οπότε δε θα μιλούσαμε για ένα Grexit με τη στενή έννοια του όρου, αλλά για ένα διαφορετικό… Grexit.
Ωστόσο, πολλοί θεωρούν τη Σένγκεν ως θεμέλιο λίθο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Οι ειδικοί έχουν κάνει αναρίθμητες αναλύσεις σχετικά με το τι είναι πραγματικά σπουδαίο για την ΟΝΕ. Όταν η Κύπρος αναγκάστηκε να επιβάλει capital controls, ορισμένοι μίλησαν για κατάργηση της νομισματικής Ένωσης.
Γιατί η Ελλάδα όμως, χρονοτριβεί; Φαίνεται πως υπάρχουν τεχνικοί και πολιτικοί λόγοι. Οι ελληνικοί νόμοι προβλέπουν καταρχήν φύλαξη των συνόρων της χώρας από τις ελληνικές αρχές. Υπάρχουν επίσης και άλλοι λόγοι που έχουν να κάνουν με την ιδιοσυγκρασία. Υπάρχει και ένας άγραφος νόμος που λέει ότι η Ελλάδα έχει δεχτεί μια βαθιά προσβολή της κυριαρχίας της. Σκεφτείτε πως το κλειδί βρίσκεται μεταξύ των όρων φερεγγυότητας και εθνικής κυριαρχίας. Τα προβλήματα της Ελλάδας με το πρώτο οδήγησαν στη διάβρωση της δεύτερης, όπως τονίζει το MarketWatch.
Πολλοί αναλυτές επίσης, υποπτεύονται πως ίσως ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ψάχνει για περισσότερες παραχωρήσεις από την Ε.Ε. Αυτό είναι πραγματική πολιτική. Εξαρτάται από ποια πλευρά του τραπεζικού των διαπραγματεύσεων κάθεται κάποιος.
Όπως και το καλοκαίρι εμείς λέγαμε πως η Ελλάδα δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει από το ευρώ, έτσι και τώρα δεν περιμένουμε η Ελλάδα να αποβληθεί από τη Συνθήκη Σέγκεν. Αντιθέτως, περιμένουμε τη σφυρηλάτηση ενός συμβιβασμού.
Οι Έλληνες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ήδη η χώρα έχει ξοδέψει 1,5 δις ευρώ παρά τα δημοσιονομικά προβλήματά της για να αντιμετωπίσει το προσφυγικό. Υποστηρίζουν ακόμη ότι αιτήθηκαν για βοήθεια της Frontex για τα θαλάσσια σύνορα της χώρας πέντε μήνες πριν. Ωστόσο, η κυβέρνηση αρνείται να επιτρέψει στη Frontex χερσαίες επιχειρήσεις.
Η διάβρωση της Συνθήκης Σέγκεν, με την επαναφορά συνοριακών ελέγχων και την πιθανή αποβολή της Ελλάδας, συμβάλλει ελάχιστα στο να χτιστεί η εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Επίσης, δεν βοηθά σε τίποτα την Ελλάδα.