Η Ελλάδα είναι επικίνδυνα κοντά στο να εξαντλήσει τα μετρητά της. Ακόμη και ο προκλητικά αισιόδοξος Γιάνης Βαρουφάκης, αναγκάστηκε να μιλήσει δημόσια για τη δεινή κατάσταση των δημόσιων οικονομικών της χώρας, θέτοντας ως όριο της δύο εβδομάδες.
Ο Economist κάνει λόγο για τον πάτο του βαρελιού στον οποίο βρίσκεται η Ελλάδα προσπαθώντας να βρει χρήματα για να καλύψει τις εσωτερικές ανάγκες της και τις εξωτερικές υποχρεώσεις της. «Την ίδια ημέρα που ο Βαρουφάκης έκανε λόγο για το ζήτημα της ρευστότητας, κατέφυγε σε έναν αποθεματικό λογαριασμό για να πληρώσει το ΔΝΤ. Αυτή η ασυνήθιστη κίνηση επιτρέπεται, σύμφωνα με τους κανονισμούς του Ταμείου, ως μέτρο έκτακτης ανάγκης, ενώ η Ελλάδα λέει πως σκοπεύει να βάλει πίσω τα χρήματα, δίχως όμως να προσδιορίζει χρονικά πότε θα το κάνει. Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν φαίνεται να μπορεί να το κάνει άμεσα», αναφέρει το άρθρο.
Από τη στιγμή που η Ελλάδα πέρασε το σκόπελο του ΔΝΤ, αναγκάζεται να βγει ξανά στο κυνήγι για να βρει χρήματα για τους μισθούς και τις συντάξεις του τρέχοντος μήνα. Την ίδια στιγμή, οι συζητήσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές της δείχνουν κάποια σημάδια επιτάχυνσης. «Η ατμόσφαιρα έχει βελτιωθεί από τη στιγμή που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει αναλάβει την ευθύνη των συνομιλιών έναντι του μαχητικού Βαρουφάκη. Αλλά οι δύο πλευρές εξακολουθούν να έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις στο συνταξιοδοτικό, την αύξηση του ΦΠΑ. Από την άλλη, έχουν πλησιάσει πιο κοντά στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και των φετινών δημοσιονομικών στόχων».
Ο Economist αναφέρει πως ενώ η ελληνική πλευρά ανέμενε από το τελευταίο Eurogroup μια ισχυρή ένδειξη προόδου στις διαπραγματεύσεις, τα μηνύματα που έλαβε ήταν συγκεχυμένα. Φευ, η δήλωση προειδοποιούσε για περισσότερο χρόνο και προσπάθεια για να γεφυρωθεί το χάσμα, ενώ ο Σόιμπλε πρόλαβε να κόψει το κύμα αισιοδοξίας λέγοντας πως υπάρχει πρόοδος στην ατμόσφαιρα, αλλά όχι στην ουσία.
Για να καταλήξει το άρθρο: «Φαίνεται ολοένα και πιο δύσκολο για την Ελλάδα να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την αποδέσμευση των 7,2 δις ευρώ. Δεν είναι μόνο θέμα της επίτευξης συμφωνίας: οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να νομοθετηθούν και να εφαρμοστούν, πριν η ΕΕ απελευθερώσει οποιαδήποτε μετρητά».