Στο ίδιο έργο θεατές βρίσκονται οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Economist, που επισημαίνει πως η Ελλάδα για ακόμα μία φορά φλερτάρει με τις πρόωρες εκλογές.
Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως την επόμενη δόση από τα συνολικά 86 δισ. ευρώ που δικαιούται μετά την συμφωνία που σύναψε πέρυσι το καλοκαίρι με αντάλλαγμα βέβαια να τηρήσει τις υποσχέσεις της και να προωθήσει τις συμφωνηθέντες μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να συμβεί αν δεν ολοκληρωθεί πρώτα η αξιολόγηση, η οποία όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος του κειμένου έπρεπε κανονικά να έχει ολοκληρωθεί από τον περασμένο Οκτώβριο.
Η κυβέρνηση έχει προς το παρόν χρήματα για να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις τον Μάιο, ίσως και τον Ιούνιο. Αλλά από τις 20 Ιουλίου, όπου λήγει το ομόλογο ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ της ΕΚΤ η χώρα θα βρεθεί και αντιμέτωπη με πιστωτικό γεγονός που θα οδηγήσει ίσως και στην έξοδό της από την Ευρωζώνη, σχολιάζει ο Economist.
Όμως, αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ευρώπη καθώς τον Ιούνιο η Βρετανία καλείται να ψηφίσει για την παραμονή της ή όχι στην ΕΕ ενώ είναι πιθανή και μια έξαρση της προσφυγικής κρίσης. Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει διάθεση για συμβιβασμό, κάτι όμως που δεν συμβαίνει και από την πλευρά του ΔΝΤ, το οποίο θεωρεί πως δεν μπορεί να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2018, επισημαίνει το δημοσίευμα.
Στην πραγματικότητα, οι μεγαλύτεροι περιορισμοί είναι πολιτικοί και όχι νομικοί. Το πακέτο έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε πιθανότατα να περιλαμβάνει περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις, προκαλώντας κλυδωνισμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία, ηγείται στις δημοσκοπήσεις.
Καθώς λοιπόν, ένα νέο έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα είναι προγραμματισμένο για την ερχόμενη Δευτέρα, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της συνεχίζονται σχετικά με τα προληπτικά μέτρα. Αν τελικά υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών μέχρι τις 24 Μαΐου που είναι και το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup. Αν όμως ο κ. Τσίπρας συμφωνήσει με τους δανειστές αλλά δεν καταφέρει να τα περάσει από το ελληνικό Κοινοβούλιο, τότε οι πρόωρες εκλογές είναι αναπόφευκτες καταλήγει το δημοσίευμα το οποίο τονίζει πως τελικά είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι η ελληνική οικονομία χαροπαλεύει, οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να αποτελούν «ζόμπι» και οι επενδυτές θα συνεχίσουν να δυσπιστούν απέναντι στη χώρα.