«Όσο πολλαπλασιάζεται η επιβολή φόρων από την εκάστοτε κυβέρνηση και διογκώνεται ο δημόσιος τομέας, τόσο καθυστερεί να εμφανιστεί η ανάπτυξη» είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ομιλητές της εκδήλωσης, με θέμα: «Φόροι για τους πολίτες ή για τις συντεχνίες. Η ελληνική ιστορική παράδοση, εναντίον των φόρων», που διοργανώθηκε χθες από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς.
Οι ομιλητές Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτής Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Ανδριανόπουλος, πρώην υπουργός Πολιτισμού και Βιομηχανίας, Ενέργειας και Εμπορίου, Γεώργιος Μπήτρος, καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιράντα Ξαφά, αντιπρόεδρος της «Δράσης» και Τάσος Αβραντίνης, δικηγόρος-οικονομολόγος, αναφέρθηκαν στην οικονομική κατάσταση και έκαναν μία ιστορική αναδρομή στη σχέση των Ελλήνων με τη φορολογία.
Ο κ. Β. Κορκίδης, ανέφερε ότι το Ε.Β.Ε.Π., με κάθε ευκαιρία έχει επισημάνει ότι, το φορολογικό σύστημα θα πρέπει να εισάγει αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις στη φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων και να βασίζεται σε ένα διαφανές, δίκαιο, απλό, κατανοητό και σταθερό πλαίσιο, το οποίο θα βάζει τέλος στην πολυνομία, στη φοροδιαφυγή και στη φοροαποφυγή. «Φυσικά και δεν αρνούμαστε, συνέχισε ο ίδιος πως, το φαινόμενο της φοροδιαφυγής βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε πολλούς κλάδους της ελεύθερης επαγγελματικής δραστηριότητας, είναι όμως πλήρως παράλογο να κατηγορούνται σε τακτική βάση και εσκεμμένα, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ως οι κατεξοχήν υπαίτιοι για όλα τα δεινά και τις παρατυπίες.
Η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, επιβάλλεται να τεθεί σε σύγχρονες βάσεις, οι οποίες θα δίνουν έμφαση σε στοχευμένες αναπτυξιακές κατευθύνσεις, που θα ενδυναμώνουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και θα προωθούν την απασχόληση. Οι προαναφερθέντες άξονες, πιστεύω ότι, ανταποκρίνονται στο επιτακτικό αίτημα των επιχειρήσεων και της κοινωνίας για ένα ρεαλιστικό, κατανοητό και αφομοιώσιμο σύστημα φορολόγησης».
H κυρία Μπακογιάννη τόνισε : «δυστυχώς, η φοροδιαφυγή είναι εθνικό σπορ. Αυτοί, που δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους, σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της φορολογίας. Η ουσία είναι ότι δεν υπάρχει πιθανότητα ανάπτυξης, με σκληρή φορολογία. Στόχος του κόμματός μας είναι η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, κάτω από το 20% και των μερισμάτων στο 10%».
Ο κ. Ανδριανόπουλος υπογράμμισε: «είναι επιτακτική ανάγκη πλέον, να οργανωθούν οι φορολογούμενοι για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Δεν είναι δυνατόν οι πολιτικοί αυθαίρετα να επιβαρύνουν τον προσωπικό προϋπολογισμό του κάθε πολίτη, με βάση τις εκλογικές τους ανάγκες. Οι φόροι θα πρέπει να υπακούουν σε κάποια στοιχεία λογικής. Κανένας φόρος δεν θα πρέπει να επιβάλλεται, δίχως ανταποδοτική κρατική δράση για την κάθε επιβάρυνση. Σε άλλες χώρες το ερώτημα δεν είναι “τι φόρους πληρώνεις;” αλλά ποιά είναι η “κοινωνική σου συνεισφορά”. Καλό θα είναι αυτό, να το συνειδητοποιήσουν οι πολιτικές μας ηγεσίες».
Με τη σειρά του ο κ. Μπήτρος σημείωσε ότι «το αδιέξοδο που βιώνουμε είναι τεράστιο. Αυτό, που μας συνέβη, είναι σαν το αυτοάνοσο νόσημα, σαν το σαράκι που μας οδηγεί στο φτωχοκομείο».
Η κυρία Ξαφά υπογράμμισε ότι «οι επενδύσεις προσελκύονται, όταν οι φόροι και οι εισφορές είναι σε ανταγωνιστικά επίπεδα».
Τέλος, ο κ. Αβραντίνης, ανέφερε ότι «πρέπει να μειώσουμε δραστικά τους φόρους, με ταυτόχρονη μείωση του κράτους. Η καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή για όλους, φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα είναι η πλέον ριζοσπαστική μεταρρύθμιση για τη χώρα».
Ο καπεταν Παναγιώτης Τσάκος
«H ναυτιλία και η ναυπηγοεπισκευή μπορούν να κάνουν θαύματα, με τις σωστές πρωτοβουλίες ανάπτυξης, γιατί η ναυτοσύνη των Ελλήνων είναι η κληρονομιά μας» δήλωσε ο καπεταν Παναγιώτης Τσάκος στην εκδήλωση του επιμελητηρίου.
Όταν ο κ. Κορκίδης, κάλεσε στο βήμα, τον καπετάν Παναγιωτη Τσάκο, εκείνος επισήμανε ότι: «είμαστε βιοπαλαιστές της ναυτιλίας. Περνάμε άσχημους καιρούς. Πληρώνουμε 4 φορές περισσότερους φόρους και κατ’ επέκταση πρέπει να φροντίσουμε τους Έλληνες αξιωματικούς, που πληρώνουν 15% περισσότερο φόρο, ενώ στις ξένες σημαίες δεν πληρώνουν φόρους. Γι’ αυτό δεν βρίσκουμε πρόθυμους Έλληνες ναυτικούς, να εργαστούν στα πλοία μας, με αποτέλεσμα να προσλαμβάνουμε ξένους, άρα να οδηγούμαστε στον αφελληνισμό της ναυτιλίας μας. Πιστεύω ότι η ναυτιλία και η ναυπηγοεπισκευή μπορούν να κάνουν θαύματα, με τις σωστές πρωτοβουλίες ανάπτυξης, γιατί η ναυτοσύνη των Ελλήνων είναι η κληρονομιά μας».