Σε κατάρρευση έχουν οδηγηθεί οι εμπορικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της πόλης.
Όπως τονίζουν οι αναλυτές της Palmos Analysis, η αποβιομηχάνιση του νομού Θεσσαλονίκης και η μεταφορά πολλών επιχειρήσεων του κλάδου σε γειτονικές χώρες τα τελευταία χρόνια, έχει πλέον καταστήσει δυσχερές ακόμα και το έργο της συμπλήρωσης του δείγματος της έρευνας με τον απαιτούμενο αριθμό επιχειρήσεων του κλάδου.
Έτσι, το ισοζύγιο θετικών – αρνητικών εκτιμήσεων του “Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών της Βιομηχανίας” βρίσκεται στις -11 μονάδες στο νομό Θεσσαλονίκης (-23 σε εθνικό και -3 σε ευρωπαϊκό επίπεδο).
Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος δείκτης παρουσιάζει μικρή επιδείνωση σε σχέση με τον προηγούμενο Μάρτιο 2015 σε τοπικό επίπεδο (- 11 από -9) και μεγαλύτερη επιδείνωση σε εθνικό επίπεδο (-23 από -9), ενώ εμφανίζει σταθερότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο (-3).
Επιδείνωση (σε σχέση με τον Μάρτιο 2015) παρουσιάζει η αξιολόγηση των βιομηχανιών της Θεσσαλονίκης για το 6άμηνο που πέρασε, ενώ, ταυτόχρονα, το τρέχον συνολικό επίπεδο παραγγελιών των επιχειρήσεων κρίνεται ως μη ικανοποιητικό.
Ωστόσο, οι αντίστοιχες εκτιμήσεις για το προσεχές εξάμηνο σχετικά με την παραγωγή διαμορφώνονται οριακά θετικές αλλά λιγότερο αισιόδοξες σε σχέση με τον Μάρτιο 2015.
Ακόμη, ενώ το τρέχον επίπεδο παραγγελιών από το εξωτερικό παρουσιάζεται έντονα αρνητικό, θετικές παραμένουν οι εκτιμήσεις σε σχέση με την εξέλιξη της εξαγωγικής δραστηριότητας στο μέλλον σε τοπικό επίπεδο.
Ειδικότερα, οι απόψεις των βιομηχανιών του νoμού Θεσσαλονίκης συνοψίζονται στα εξής:
– Υπάρχει πολύ μεγαλύτερη – σε σχέση με τον “Μάρτιο 2015″– πτώση της παραγωγής (-48 από -16) κατά το τελευταίο εξάμηνο.
Αντίστοιχη πορεία ακολουθεί ο σχετικός δείκτης και σε εθνικό επίπεδο (-25 από +8).
Οριακή αισιοδοξία παρατηρείται για την εξέλιξη της παραγωγής στο άμεσο μέλλον αναφορικά με τον νομό Θεσσαλονίκης, σε αντίθεση με τις οριακά απαισιόδοξες προβλέψεις που επικρατούν σε εθνικό επίπεδο.
– Πραγματοποιείται σχετικά ικανοποιητικά η διαχείριση των αποθεμάτων και της παραγωγικής δυναμικότητας των βιομηχανιών, με φανερή την επίδραση των capital controls.
– Αποτυπώνεται μικρή αισιοδοξία για το μέλλον σε σχέση με το επίπεδο των εξαγωγών, μικρότερη όμως σε σχέση με τον Μάρτιο 2015.
– Αναμένεται σχετική σταθερότητα των τιμών για το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ εμφανίζεται ελαφρά αρνητική πρόβλεψη για την εκτίμηση της απασχόλησης στο επόμενο διάστημα.
Υπηρεσίες
Αρνητικό και με σαφή επιδείνωση σε σχέση με τον Μάρτιο 2015 εμφανίζεται το κλίμα που καταγράφεται στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών στο νομό Θεσσαλονίκης σε σχέση με τον Μάρτιο 2015.
Έτσι, ο σχετικός “Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών” για τον τομέα των Υπηρεσιών βρίσκεται στις -39 μονάδες, έναντι -15 μονάδων σε εθνικό επίπεδο και +14 μονάδων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σε σχέση με τον Μάρτιο 2015 υπάρχει αισθητά χειρότερο κλίμα σε τοπικό επίπεδο (-39 έναντι -17), σημαντική επιδείνωση σε εθνικό επίπεδο (-15 έναντι -0,3) και βελτίωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο (+14 έναντι +8).
Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών του νομού Θεσσαλονίκης αναφέρουν:
– Ιδιαίτερα κακή οικονομική κατάσταση με σημαντική επιδείνωση σε σχέση με τον Μάρτιο 2015 και σαφή επιδείνωση της ζήτησης κατά το προηγούμενο διάστημα.
– Αρνητικές εκτιμήσεις επικρατούν για την εξέλιξη της απασχόλησης στον κλάδο το επόμενο διάστημα, ενώ αρνητικές είναι οι εκτιμήσεις και για την εξέλιξη της απασχόλησης κατά το προηγούμενο εξάμηνο.
Η απαισιοδοξία επεκτείνεται τόσο σχετικά με την εξέλιξη της ζήτησης το επόμενο εξάμηνο όσο και σε σχέση με την εξέλιξη των τιμών των υπηρεσιών το επόμενο εξάμηνο.
Λιανεμπόριο
Σε σταθερά αρνητικό επίπεδο παραμένει ο “Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για το Λιανικό Εμπόριο” στο νομό Θεσσαλονίκης σε σχέση με τον Μάρτιο 2015.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών του λιανικού εμπορίου είναι ο μόνος από τους υπό ανάλυση επιμέρους κλαδικούς δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών ο οποίος δεν παρουσιάζει επιδείνωση, παρόλο που ο αντίστοιχος εθνικός δείκτης εμφανίζει μείωση και ταυτίζεται πλέον με τον τοπικό δείκτη.
Με σταθερά θετικό πρόσημο και μικρή ενίσχυση παρουσιάζεται ο ευρωπαϊκός δείκτης.
Ειδικότερα, το ισοζύγιο θετικών – αρνητικών εκτιμήσεων του “Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών Λιανικού Εμπορίου” βρίσκεται στις -19 μονάδες (από -20 μονάδες τον Μάρτιο 2015) στο νομό Θεσσαλονίκης, έναντι -20 μονάδων (από -4 μονάδες τον Μάρτιο 2015) σε εθνικό και +9 μονάδων (από +2 μονάδες τον Μάρτιο 2015) σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σ
ύμφωνα με την έρευνα “Βαρόμετρο ΕΒΕΘ”, οι απόψεις των εμπορικών επιχειρήσεων του νομού Θεσσαλονίκης συνοψίζονται στα εξής:
– Αυξημένη απαισιοδοξία καταγράφεται αναφορικά με την εξέλιξη των πωλήσεων και των παραγγελιών τους κατά το επόμενο εξάμηνο, σε σχέση με τον “Μάρτιο 2015”, καθώς και σταθερά κακή αποτίμηση της εξέλιξης των πωλήσεων κατά το προηγούμενο διάστημα.
– Εξακολουθούν να προβλέπουν μείωση της απασχόλησης στον κλάδο τους, ενώ προβλέπουν οριακή μείωση των τιμών των προϊόντων κατά το αμέσως επόμενο διάστημα.
– Εμφανίζονται εντονότερα αρνητικές εκτιμήσεις για την πορεία της επαγγελματικής τους δραστηριότητας στο προσεχές εξάμηνο, καθώς και των αντίστοιχων παραγγελιών που θα πραγματοποιήσουν οι ίδιοι προς τους προμηθευτές τους.
Κατασκευές
Αρνητικός και σε ελαφρά χαμηλότερο επίπεδο, σε σχέση με τον Μάρτιο 2015, είναι ο “Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τις Κατασκευές” στο νομό Θεσσαλονίκης.
Ταυτίζεται, πλέον, με τον εθνικό δείκτη, ο οποίος παρουσιάζει μεγάλη επιδείνωση συγκριτικά με τον Μάρτιο 2015.
Έτσι, το ισοζύγιο θετικών – αρνητικών εκτιμήσεων του συγκεκριμένου δείκτη βρίσκεται στις -53 μονάδες στο νομό Θεσσαλονίκης και σε εθνικό επίπεδο και -20 μονάδες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Έντονα αρνητική και με σημαντική επιδείνωση εμφανίζεται η εξέλιξη της κατασκευαστικής δραστηριότητας κατά το τελευταίο εξάμηνο σε σχέση με τον Μάρτιο 2015.
Εμφανίζεται σταθερή τάση πτώσης των τιμών σε σχέση με τον Μάρτιο 2015 σε τοπικό επίπεδο, ενώ σχετική σταθερότητα (σε αρνητικό πάντως επίπεδο) υπάρχει στις εκτιμήσεις για πρόθεση μείωσης του προσωπικού κατά το επόμενο εξάμηνο.
Ειδικότερα, οι απόψεις των κατασκευαστικών επιχειρήσεων του νομού Θεσσαλονίκης συνοψίζονται στα εξής:
– Καταγράφεται μια σταθερή πτώση της κατασκευαστικής δραστηριότητας με διατήρηση σε πολύ αρνητικό έδαφος των νέων παραγγελιών.
– Εμφανίζεται μια σταθερή τάση μείωσης των τιμών των ακινήτων, καθώς συγκλίνει περαιτέρω το επίπεδο των τιμών με το επίπεδο της ζήτησης.
Ε