«Ανασφάλιστος μένει κάποιος, αν δεν έχει ρυθμίσει τις οφειλές του», επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου e-ΕΦΚΑ Ηλίας Τσούνης, μιλώντας στην ΕΡΤNews. O κ. Τσούνης αποσαφήνισε τι ισχύει για την περίθαλψη όσων ελεύθερων επαγγελματιών έχουν οφειλές.
«Οι μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες έχουν υποχρέωση να καταβάλλουν οι ίδιοι τις ασφαλιστικές τους οφειλές, σε αντίθεση με τους μισθωτούς που καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές μέσω των εργοδοτικών εισφορών, δηλαδή τις καταβάλλουν οι επιχειρήσεις που εργάζονται. Τώρα έχουν υποχρέωση οι μη μισθωτοί, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες είτε να ρυθμίζουν τις οφειλές τους, εάν έχουν και βέβαια να καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές τους για να έχουν ενεργή ασφαλιστική ικανότητα», είπε ο κ. Τσούνης και εξήγησε τι είναι η ασφαλιστική ικανότητα: «Είναι ουσιαστικά το κομμάτι υπέρ υγείας που πληρώνει κανείς μέσω των ασφαλιστικών εισφορών και έχει την επιπλέον και πρόσθετη πρόσβαση στους ιδιώτες γιατρούς. Άρα μπορεί κανείς να πάει σε έναν ιδιώτη γιατρό και να του γράψει τα φάρμακα ή τις εξετάσεις του σε ένα διαγνωστικό κέντρο ή σε έναν ιδιώτη γιατρό με τη συμμετοχή του ΕΟΠΠΥ.», είπε και συνέχισε:
«Για να υπάρχει αυτή η προϋπόθεση, πρέπει να έχει κανείς είτε ρυθμισμένες είτε εξοφλημένες ασφαλιστικές εισφορές. Το λέω αυτό γιατί ανασφάλιστος μένει σ’ αυτό το κομμάτι κανείς, αν δεν έχει ρυθμίσει τις οφειλές του. Γιατί όλοι οι πολίτες που διαμένουν νόμιμα στη χώρα και έχουν ενεργό ΑΜΚΑ μπορούν να πάνε είτε στην πρωτοβάθμια, σε δημόσια δομή υγείας είτε στην πρωτοβάθμια, στα Κέντρα Υγείας, είτε σε νοσοκομείο.
Άρα όλοι οι πολίτες με ενεργό ΑΜΚΑ μπορούν να πάνε σε δημόσια δομή αλλά , αν δεν έχουν κάνει ρύθμιση των οφειλών τους, πρέπει να κάνουν. Και η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες εβδομάδες κινήθηκε σε αυτή τη λογική, έστειλε η υπηρεσία δηλαδή 100.000 e-mail σε πολλούς οφειλέτες και υπήρξε ανταπόκριση. Περίπου ένα 15 – 17% προσέτρεξαν και έκαναν κάποια ρύθμιση (…)
Οι οφειλές γενικά στα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες είναι και πριν από το 2009, είναι και πολύ παλιές οφειλές, φτάνουν στα 47 δισεκατομμύρια», είπε ο κ. Τσούνης.