Ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να εργαστεί προκειμένου να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους για την περίοδο 2021-2027 είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Η Ευρώπη καλείται συγκεκριμένα να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα δύο προβλήματα και τέσσερις προκλήσεις. Το πρώτο από τα δύο προβλήματα οφείλεται στο γεγονός ότι μία από τις βασικές χώρες συνεισφοράς -το Ηνωμένο Βασίλειο- αποχώρησε από την ΕΕ, και το δεύτερο, στο γεγονός ότι οι χώρες συνεισφοράς επιμένουν σε έναν μειωμένο κοινοτικό προϋπολογισμό». Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας αναφερόμενος στη συμμετοχή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με θέμα το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027.
«Σε ό,τι αφορά το πρώτο πρόβλημα, το Brexit συνεπάγεται ένα καθαρό χρηματοδοτικό κενό της τάξεως των 10 δισ. ευρώ ετησίως. Το γεγονός αυτό δυσκολεύει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ καθαρών συνεισφορέων και καθαρών αποδεκτών για το ύψος του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο πρόβλημα, η θέση των καθαρών συνεισφορέων είναι ότι το μέγεθος του νέου ΠΔΠ πρέπει να παραμείνει ποσοστιαία στο 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης των “27”, ενώ:
– Πρώτον, η πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ισοδυναμεί με το 1,30% του ευρωπαϊκού ΑΕΕ ή 1,324 τρισεκατομμύρια ευρώ.
– Δεύτερον, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έθετε το συνολικό ύψος του ΠΔΠ 2021-2027 στο 1,11% του ΑΕΕ, ή 1,134 τρισ. ευρώ, και
– τρίτον, η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ισοδυναμεί με το 1,074% του ευρωπαϊκού ΑΕΕ ή 1,094 τρισ. ευρώ.
Συνεπώς, και όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, είμαστε ακόμα μακριά από μία αποδεκτή πρόταση, καθώς η απόσταση ανάμεσα στην πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στην πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι 230 δισ. ευρώ» πρόσθεσε.
Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι με έναν μικρότερο κοινοτικό προϋπολογισμό θα πρέπει να βρεθούν πόροι για να αντιμετωπιστούν οι τέσσερις προκλήσεις που αφορούν την Πολιτική Συνοχής, την Κοινή Αγροτική Πολιτική, τη μεταναστευτική-προσφυγική κρίση και την κλιματική αλλαγή.