DW: Το Grexit πρέπει να αποφευχθεί

Η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος φαίνεται να βρίσκεται στο κρισιμότερο σημείο της.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο σημερινό Eurogroup των Βρυξελλών, με την ελπίδα να δοθεί το «πράσινο φως» και να ανοίξει έτσι ο δρόμος προς μία συμφωνία, που θα κληθεί να επικυρώσει η αυριανή Σύνοδος Κορυφής.

Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία δεν είναι ακόμη βέβαιη, η άνοδος στα διεθνή χρηματιστήρια αντανακλά την εκτίμηση ότι αυτή εν τέλει θα επιτευχθεί.

Την εκτίμηση αυτή συμμερίζεται και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW) Μίχαελ Χούτερ με δηλώσεις του στην DW.

Όπως επισημαίνει, «κατά τη γνώμη μου αυτό είναι το πιθανότερο, διότι η θέση ότι ένα Grexit μπορεί ναι συνιστά γρήγορη και καλή λύση πείθει μόνο λίγους στην πραγματικότητα.

Επειδή, αν κοιτάξει κανείς προσεκτικά, τα προβλήματα μετάβασης και το χάος που απειλούν να επικρατήσουν στην αρχή είναι τόσο σοβαρά ώστε θα πρέπει να αποφευχθεί αυτό το βήμα, αν γίνεται».

Ο Μίχαελ Χούτερ τάσσεται υπέρ ορισμένων διαρθρωτικών αλλαγών στον τρόπο διαχείρισης της ελληνικής κρίσης χρέους, ώστε να καταστεί εφικτή και πιο ελαστική η αποπληρωμή των δανείων. Γι’ αυτόν τον σκοπό προτείνει την ομαδοποίηση και μεταφορά του συνολικού χρέους στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM.

 

«Χρειάζονται νέοι θεσμοί και πολιτικό όραμα»

Σαφώς κατά του Grexit, επικαλούμενος τον γεωστρατηγικό παράγοντα, τάσσεται και ο αναλυτής της Deutsche Bank Νικολάους Χάινεν.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει στην DW, «φοβάμαι ότι η συμφωνία που φαίνεται ότι θα επιτευχθεί την Πέμπτη θα είναι φαινομενικά πειστική, ωστόσο, όταν εκταμιευθούν νέα χρήματα η Ελλάδα θα αποκλίνει πάλι από τους στόχους.

Αυτή η συμπεριφορά και μόνο είναι εύλογη για μια χώρα που γνωρίζει ότι οι ευρωπαίοι εταίροι της δεν μπορούν να την εγκαταλείψουν».

Το είδος της διαπραγματευτικής λύσης που επιδιώκεται στην περίπτωση της Ελλάδας δεν θα πρέπει να αποτελέσει πρότυπο για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων χρέους στην Ευρώπη, υπογραμμίζει ο Χένινγκ Φέπελ, διευθυντής του Ινστιτούτου Μελετών της Παγκόσμιας Οικονομίας (HWWI).

Όπως τονίζει στην DW, «χρειαζόμαστε νέους θεσμούς προκειμένου να σταθεροποιήσουμε την ευρωζώνη. Χρειαζόμαστε ίσως και πολιτικό όραμα για να δώσουμε νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή ιδέα. Οι πολιτικοί καλούνται να κάνουν πολλά προκειμένου να μην επαναληφθεί στην ευρωζώνη μια περίπτωση όπως αυτή της Ελλάδας».

Πηγή: DW

Exit mobile version