Η γερμανική κυβέρνηση «χαιρετίζει ρητά» την απόφαση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ που αφορά την αποστολή ναυτικής δύναμης στο Αιγαίο, δήλωσε σήμερα στη γερμανική πρωτεύουσα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Μιλώντας στο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Παρασκευής διευκρίνισε ότι ο σκοπός της αποστολής είναι η παροχή υποστήριξης προς τις ελληνικές και τουρκικές αρχές και τη Frontex, ενώ θα εξαντλείται σε επίπεδο ενημέρωσης και επιτήρησης.
«Σημαντική η ελληνοτουρκική συνεργασία»
Επίσης το Βερολίνο «χαιρετίζει ρητά» το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Τουρκία όχι μόνο συμφώνησαν να συμμετέχουν στη νατοϊκή αποστολή στο Αιγαίο αλλά και ότι είχαν ζητήσει αυτή την αποστολή. Όπως επισήμανε ο κ. Ζάιμπερτ, η συνεργασία αυτή δεν είναι καθόλου αυτονόητη λόγω της ιστορίας των σχέσεων των δύο χωρών τις τελευταίες δεκαετίες και συνιστά «απλώς μια ένδειξη» της θέλησης τους να συνεργαστούν για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Πιθανώς αυτή συνεργασία να είναι ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Όπως διαβεβαίωσε στο ίδιο μπρίφινγκ εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, η συνεργασία Αθηνών-Άγκυρας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ κατά τη διαδικασία λήψης της απόφασης ήταν «γεμάτη εμπιστοσύνη». Οι δύο χώρες συμφώνησαν να έχουν μια «στενή συνεργασία» καθώς και μια «στενή επιχειρησιακή συνεννόηση» των ακτοφυλακών. Για το Βερολίνο, πάντως, η συνεργασία με τη συμμετοχή της Frontex και του ΝΑΤΟ σηματοδοτεί μια «νέα ποιότητα» στις σχέσης της ΕΕ με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία αλλά και την Τουρκία.
Έναρξη της νατοϊκής αποστολής
Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Άμυνας τα πρώτα τρία πολεμικά της νατοϊκής ναυτικής αποστολής ξεκινούν το απόγευμα της Παρασκευής με την επιτήρηση του Αιγαίου. Μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβιβασθεί ελληνικοί, τουρκικοί και σύνδεσμοι της Frontex ώστε να ενημερώνονται «άμεσα» οι εκάστοτε αρχές και υπηρεσίες για ύποπτες κινήσεις. Πάντως, ερωτηθείς για τον κίνδυνο να εμπλακεί το ΝΑΤΟ στην ελληνοτουρκική διαμάχη σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια σύνορα, ο ίδιος εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να διαδραματίσει ρόλο «διαιτητή» σε θέματα που δεν σχετίζονται με τη συγκεκριμένη αποστολή. Ο ίδιος εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα έχει υποσχεθεί στο πλαίσιο της απόφασης για την αποστολή ναυτικών νατοϊκών δυνάμεων ότι θα δέχεται ξανά όλους εκείνους τους πρόσφυγες που έχουν φύγει από τα τουρκικά παράλια προς την Ελλάδα.
Λύσεις βήμα προς βήμα
Αναφορικά με την εκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τη συμμετοχή της Τουρκίας για το προσφυγικό στις 7 Μαρτίου ο κ. Ζάιμπερτ επιδίωξε να μετριάσει πιθανές προσδοκίες λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το βέβαιο είναι ότι και μετά δεν πρόκειται ξαφνικά να λυθούν όλα τα προβλήματα». Πάντως, κεντρικοί στόχοι παραμένουν η αντιμετώπιση των αιτιών της φυγής, ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων και η «αισθητή και σε μόνιμη βάση» μείωση της παράνομης μετανάστευσης. «Πρωταρχικό εργαλείο» αυτής της προσπάθειας είναι το σχέδιο δράσης με την Τουρκία. Η εφαρμογή αυτού του σχεδίου προχωρά «βήμα προς βήμα». Στις 7 Μαρτίου θα γίνει ο απολογισμός της μέχρι τώρα πορείας και τα κράτη μέλη της ΕΕ θα εξετάσουν από κοινού με την Τουρκία τα επόμενα μέτρα. Σε ό,τι αφορά την απόφαση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να κλείσει τα σύνορα προς την Ελλάδα, ο Στέφεν Ζάιμπερτ επισήμανε ότι εθνικά μέτρα δεν θα οδηγήσουν στην αναχαίτιση των προσφυγικών ροών και ότι οι διακινητές θα επιλέξουν άλλες οδούς.
Πηγή: Deutsche Welle