Για μια ακόμα φορά η καγκελάριος Α. Μέρκελ απέκλεισε ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους. Σε 45λεπτη ενημέρωση της Κ.Ο. του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, που συνεδρίασε στο Βερολίνο με θέμα την Ελλάδα, η καγκελάριος απάντησε σε ερώτημα του πρώην υπ. Οικονομικών Πέερ Στάινμπρικ αν ένα κούρεμα θα ήταν προτιμότερο από ένα τρίτο πρόγραμμα, ότι από οικονομικής άποψης μπορεί κανείς να το βλέπει και έτσι, αλλά λόγω της παρούσας κατάστασης η πολιτική διαχείριση πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική.
Σύμφωνα με συμμετέχοντες, η καγκελάριος είπε ότι ένα κούρεμα σε αυτή τη χρονική φάση δεν θα άλλαζε τίποτα. Μετά από δύο χρόνια θα βρισκόμασταν και πάλι στο ίδιο σημείο, είπε ο Α. Μέρκελ.
Κατά την εκτίμηση της καγκελαρίου υπάρχουν πολλές πιθανότητες ακόμα και οι επικριτές μέσα στο χριστιανοδημοκρατικό κόμμα να στηρίξουν εν τέλει μια ενδεχόμενη συμφωνία με την Αθήνα που θα μπορούσε να βασίζεται στις τελευταίες προτάσεις των πιστωτών ή ακόμα και ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε γραπτή ενημέρωση των γερμανών βουλευτών υπογράμμισε ότι παρά την κλιμάκωση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα, δεν αναμένονται δημοσιονομικές αναταράξεις στην Γερμανία ή άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Ακόμα κι αν η Ελλάδα δεν αποδειχθεί συνεπής στην αποπληρωμή δανείων των διεθνών πιστωτών, «λόγω της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, η όποια επιβάρυνση του γερμανικού προϋπολογισμού θα κατανεμηθεί σε πολλά χρόνια».
Στο μεταξύ ο Β. Σόιμπλε δήλωσε σε βραδινή εκπομπή στο πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης (ARD Brennpunkt) ότι η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει την δόση του Ιουνίου και κατά συνέπεια παγώνει κάθε μελλοντική πληρωμή του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
SZ: «Η συμφωνία που δεν ήθελε ο Τσίπρας»
Σε διαδικτυακό της άρθρο η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung δημοσιεύει σημεία από τις προτάσεις των Θεσμών προς την ελληνική πλευρά, οι οποίες εστάλησαν με mail σε βουλευτές του γερμανικού κοινοβουλίου την περασμένη Παρασκευή του πρωί.
Από τα έγγραφα προκύπτει ότι οι δανειστές προτείνουν παράταση του προγράμματος μέχρι το Νοέμβριο και ότι τα χρήματα που απομένουν στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης EFSF θα εκταμιευθούν σε τέσσερεις δόσεις μέχρι τον Οκτώβριο.
Όσον αφορά το επενδυτικό πακέτο 35 δισ. ευρώ για την Ελλάδα στο οποίο αναφέρθηκαν Γιούνκερ και Γκάμπριελ δεν πρόκειται για ειδικό επενδυτικό πακέτο, αλλά για ενισχύσεις από τα διαθρωτικά ταμεία της ΕΕ, στα οποία έχουν πρόσβαση όλες οι χώρες-μέλη.
Ας σημειωθεί τέλος, ότι σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα του Μονάχου, δεν υπήρξε εγγράφως καμία πρόταση των Θεσμών για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Πηγή: DW