DW: «Περιμένουμε συνεννόηση για τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων»

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το ταξίδι του έλληνα Πρωθυπουργού στη Μόσχα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Κριστιάνε Βιρτς, αρνήθηκε κάθε σχόλιο.

Την ίδια στάση χαμηλών τόνων τήρησε και η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τίζενχαουζεν.

Σε ερώτηση αναφορικά με ένα δάνειο της Ρωσίας προς την Ελλάδα η κ. φον Τίζενχαουζεν δήλωσε ότι δεν «είναι κάτι το ιδιαίτερο αν ένα κράτος δανείζεται χρήματα από άλλα. Αυτό είναι το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα».

Διαφορετική ήταν η στάση της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Σαουσάν Σεμπλί. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση εξέφρασε την ελπίδα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να βλέπει την επίλυση του οικονομικού της προβλήματος αλλά και την αντιμετώπιση διεθνών προβλημάτων στo πλαίσιo της ΕΕ.

Η Σ. Σεμπλί τόνισε ακόμη ότι η ως τώρα πολιτική των Βρυξελλών έναντι της Μόσχας φέρει και την υπογραφή των Αθηνών. Μόλις πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε ομόφωνα ότι οι κυρώσεις στη Ρωσία θα ισχύουν μέχρις ότου εφαρμοστεί η συμφωνία του Μινσκ. Πάντως όπως τόνισε η Σάουσάν Σεμπλί «ως τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις για αλλαγή στάσης» της Ελλάδας.

 

«Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα»

Αναφορικά με το θέμα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων η γερμανική στάση παραμένει ως έχει.

Όπως τόνισε η Κριστιανέ Βιρτς το θέμα έχει κλείσει πολιτικά και νομικά με τη «Συνθήκη 2+4» του 1990 και την επικύρωση της με την Χάρτα των Παρισίων, την οποία υπέγραψε και η τότε ελληνική κυβέρνηση.

Τέλος σχετικά με τη σημερινή συνεδρίαση των υφυπουργών Οικονομικών του Eurogroup η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια κανονική συνάντηση με ένα πλατύ φάσμα θεμάτων στην ατζέντα.

Σε ό,τι αφορά το τρέχον δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας η Φριντερικέ φον Τίζεχαουζεν υπογράμμισε ότι oι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς συνεχίζονται και ότι η γερμανική πλευρά «περιμένει να επιτευχθεί συνεννόηση για τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων».

 

Πηγή: Deutsche Welle

Exit mobile version