Για τους σκεπτικιστές ήταν μια επιτυχία. Ομάδα βουλευτών από το Χριστιανοδημοκρατικό και Χριστιανοκοινωνικό κόμμα επέβαλαν να συμπεριληφθεί στην ατζέντα της χθεσινής συνεδρίασης της ΚΟ οι εξελίξεις για την Ελλάδα με σχετική ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στόχος τους να διεξαχθεί ευρύτερη συζήτηση για το ενδεχόμενο Grexit.
Σαν ασκούμενοι σε εγχείριση ανοιχτής καρδιάς
Οι προσδοκίες τους δεν ικανοποιήθηκαν στο βαθμό που επεδίωκαν. Ο Σόιμπλε καθησύχασε ότι δεν πρέπει να γίνονται εικασίες για τυχόν σχέδιο β΄.
Ωστόσο η ατμόσφαιρα στην ΚΟ χειροτερεύει όλο και περισσότερο όχι μόνο ανάμεσα σε βουλευτές δευτερεύουσας σημασίας, αλλά και σε πρωτοκλασάτους.
Η ηγετική της ομάδας επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η συνάντηση τους εντυπωσίασε, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας Handelsblatt.
Μεταξύ άλλων έγινε ανταλλαγή απόψεων για την ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης της Ελλάδας και η συζήτηση κατέληξε να γίνει σε υψηλούς τόνους, όπως μεταφέρουν συμμετέχοντες.
Ο Γιούνκερ επέμενε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει πάση θυσία μέλος της ευρωζώνης, διακηρυγμένος στόχος της Αγκελα Μέρκελ και του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά όχι πάση θυσία.
Η γερμανική πλευρά επιμένει και περιμένει από τον πρωθυπουργό Τσίπρα κατάλογο δεσμευτικών μεταρρυθμίσεων.
Κατά τη συζήτηση ο Γιούνκερ φέρεται να παρομοίασε τον Τσίπρα και τον Βαρουφάκη σαν δύο ασκούμενους που κάνουν εγχείριση ανοικτής καρδιάς, όπως μεταφέρουν βουλευτές που συμμετείχαν στη συζήτηση, αλλά ο πρόεδρος της Κομισιόν επέμενε στη συνέχιση του προγράμματος στήριξης για να διασφαλιστεί η συνοχή της Ευρώπης.
Δεν είναι πλέον μυστικό ότι αρκετοί γερμανοί πολιτικοί θεωρούν ότι ο Γιούνκερ λόγω των διαφορετικών του προτεραιοτήτων κρατά εφεκτική στάση απέναντι στην Ελλάδα, σε αντίθεση με το ΔΝΤ που εμμένει στην ίδια σκληρή γραμμή.
Σημαντική η συμμετοχή του ΔΝΤ
Αλλά κανείς δεν παραδέχεται ανοιχτά ότι υπάρχει διχογνωμία ανάμεσα στους τρεις θεσμούς. Στο ερώτημα μάλιστα εάν η ευρωζώνη μπορεί να διανοηθεί από τον Ιούνιο διάσωση της Ελλάδας χωρίς το ΔΝΤ υψηλόβαθμός ευρωπαίος διπλωμάτης απάντησε στη Handelsblatt αρνητικά με κατηγορηματικότητα.
Ναι μεν προσπαθούν ορισμένοι ενδιαφερόμενοι κύκλοι να διαιρέσουν τους δανειστές αλλά δεν πρόκειται να το επιτύχουν, σημειώνει ο διπλωμάτης.
Για την καγκελάριο Μέρκελ είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχει το ΔΝΤ. Σε διαφορετική περίπτωση θα είναι δύσκολο να πείσει τους σκεπτικιστές από την ΚΟ της ομάδα για την αναγκαιότητα νέου πακέτου στήριξη σε περίπτωση που θα χρειαζόταν.
Όχι, χωρίς το ΔΝΤ είναι το βασικό μήνυμα που μετέφερε η ηγεσία της ΚΟ στον Γιούνκερ. Στο μεταξύ βέβαια έχει καταγραφεί κινητικότητα, η Αθήνα υπέβαλε νέο κατάλογο μεταρρυθμίσεων που αξιολογούνται πιο αποδεκτές από τις Βρυξέλλες.
Για την Μέρκελ πάντως σηματοδοτούν μια πρώτη πρόοδο, ένα πρώτο βήμα. «Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να επιταχυνθούν, θα πρέπει να καταγραφεί εμφανής πρόοδος», δήλωσε χθες η καγκελάριος με το βλέμμα στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα της Λεττονίας…
Πηγή: DW