Την ώρα που οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 7 πλέον ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου ολοκληρώνουν σήμερα τις εργασίες της συνόδου κορυφής στη μακρινή Ιαπωνία για τρίτη φορά χωρίς τον Βλάντιμιρ Πούτιν λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας, ο ρώσος πρόεδρος αρχίζει το μεσημέρι διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα.
Όπως επισημαίνουν διεθνείς παρατηρητές οι επαφές του στην χώρα γίνονται σε μια διαφορετική συγκυρία για τον έλληνα πρωθυπουργό και τη χώρα του.
Τρίτη επίσκεψη σε χώρα της ΕΕ μετά την ουκρανική κρίση
Καταρχήν, όπως υπενθυμίζει η αυστριακή der Standard, από την προσάρτηση της Κριμαίας και την έναρξη του εμφυλίου στην Αν. Ουκρανία, ο ρώσος πρόεδρος έλαμψε δια της απουσίας του στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης με δύο εξαιρέσεις: την επίσκεψη το 2014 στη Βιέννη, όταν ήταν persona non grata για την πλειοψηφία των ανώτατων ευρωπαίων αξιωματούχων, και πέρυσι το Νοέμβριο, στο Παρίσι, στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα, όπου και απομονώθηκε πλήρως. Σήμερα το μεσημέρι, ο Βλάντιμιρ Πούτιν προσγειώνεται στην Αθήνα για συνομιλίες με την ανώτατη πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας κυρίως για θέματα οικονομικής συνεργασίας. Είναι η τρίτη «εξαίρεση» σε μια χώρα με παραδοσιακούς δεσμούς με τη Ρωσία, πολιτικούς και θρησκευτικούς.
Ο ανταποκριτής της πρώτης δημόσιας τηλεόρασης ARD στην Αθήνα υπενθυμίζει από την πλευρά του ότι ο Τσίπρας του σήμερα θυμίζει ελάχιστα τον Τσίπρα πριν από ένα χρόνο. «Τότε ο έλληνας πρωθυπουργός ήθελε να επαναδιαπραγματευθεί το μνημόνιο με τους εταίρους και πολλοί Έλληνες έβλεπαν τον Βλάντιμιρ Πούτιν ως έναν λευκό ιππότη εναντίον των χωρών της ευρωζώνης», παρατηρεί ο γερμανός δημοσιογράφος αναφερόμενος και στην πολύκροτη επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα, τον Απρίλιο του 2015, και τις φήμες περί ρωσικού δανείου για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών.
Επιστροφή στη νηφαλιότητα
Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και οι αναλυτές παρατηρούν την επιστροφή της νηφαλιότητας στις ελληνορωσικές σχέσεις. «Η Ελλάδα επέτυχε νέα συμφωνία με τους δανειστές και έτσι η Ρωσία δεν έχει τη δυνατότητα να αναμειχθεί στην ελληνική δημοσιονομική κρίση», υποστηρίζει ο πολιτικός επιστήμων Γιώργος Τζογόπουλος στην αυστριακή εφημερίδα Kurier. Έτσι, βασικός άξονας γύρω από τον οποίο θα περιστραφούν οι συζητήσεις είναι οι επενδύσεις στην ενέργεια, η εξαγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ βλέψεις φαίνεται να έχουν οι Ρώσοι και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Από πολιτικής άποψης δεν αναμένονται μηνύματα μεγάλης εμβέλειας. «Και οι δύο πλευρές προκρίνουν τον πραγματισμό, συνεργάζονται σε διαφόρους τομείς, η Αθήνα θα ήθελε να διαδραματίσει ρόλο γέφυρας ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ρωσία και να βοηθήσει στη βελτίωση των σχέσεων, αλλά όχι ως πρωταγωνίστρια» υποστηρίζει ο Θάνος Ντόκος, διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, στην ιστοσελίδα της ειδησεογραφικής εκπομπής του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης Τagesschau.
Πηγή: DW