Σε μια πρώτη ανάγνωση αρκετοί γερμανοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η Άγκελα Μέρκελ κατάφερε να επιβάλει το μεγαλύτερο μέρος των θέσεών της.
Γι΄ αυτό και θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, όπως εκτιμούν οι ίδιοι, ότι η γερμανική βουλή θα δώσει το πράσινο φως, μολονότι μεγάλος αριθμός βουλευτών των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου έχουν προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι θα καταψηφίσουν πρόταση για τυχόν νέα βοήθεια προς την Ελλάδα.
Με βασικά όπλα το ταμείο εγγυήσεων αλλά και τη διασφάλιση της συμμετοχής του ΔΝΤ, εκτιμάται ότι η γερμανίδα καγκελάριος δεν θα έχει πρόβλημα να πείσει τους διαφωνούντες βουλευτές του κόμματός της.
Θα περάσει από την ελληνική Βουλή;
Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη φορά η γερμανική βουλή δεν θα κληθεί απλώς να εγκρίνει την τελική συμφωνία, αλλά θα πρέπει να εξουσιοδοτήσει εκ προοιμίου τη γερμανική κυβέρνηση για να διαπραγματευτεί το νέο πακέτο.
Αυτό αναμένεται εντός της εβδομάδας σε έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας και αφού περάσουν πρώτα τα μέτρα από την ελληνική βουλή.
Σε αυτό οι γερμανοί αναλυτές διακρίνουν τη μεγαλύτερη δυσκολία. Όπως εκτιμάται, μετά τις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας έχει να δώσει τώρα μια εξίσου σκληρή μάχη και στο εσωτερικό. Αναλυτές δεν αποκλείουν ανακατατάξεις αλλά και ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό μέσα στις επόμενες ημέρες.
Για ένα καλό αποτέλεσμα για την Ευρώπη και τη Γερμανία κάνει λόγο ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών DIW Μαρσέλ Φράτσερ.
Χαρακτηρίζει δε το σχεδιαζόμενο τρίτο πακέτο στήριξης αρκετά γενναιόδωρο προς την Ελλάδα, εκτιμώντας παράλληλα ότι το Βερολίνο κατάφερε να περάσει το μεγαλύτερο μέρος των θέσεών του.
Μ. Φράτσερ: Ένα πρώτο βήμα
«Θα ήταν πρώιμο να αξιολογήσει κανείς τη συμφωνία ως επιτυχία. Εντέλει είναι ένα πρώτο βήμα για να τερματιστεί ο οικονομικός κατήφορος της Ελλάδας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, μια σειρά σημαντικών ζητημάτων παραμένουν άλυτα, μεταξύ άλλων, πώς θα αποκατασταθεί η φερεγγυότητα της χώρας, πώς θα αναδιαρθρωθεί το τραπεζικό σύστημα αλλά και με ποιο τρόπο θα δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».
Δεδομένου ότι οι μελλοντικές εκταμιεύσεις θα εξαρτώνται από την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, ο ίδιος θεωρεί δεδομένο ότι και τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν σκληρές μάχες μεταξύ Ελλάδας και δανειστών».
«Οι όροι είναι σκληρότεροι από ό,τι πιστεύαμε», σχολιάζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γιεργκ Κρέμερ.
«Ο Τσίπρας δεν θα καταφέρει να τους περάσει από τη Βουλή με τη δική του πλειοψηφία, αντιθέτως θα χρειαστεί τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης», εκτιμά ο οικονομολόγος προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει τρίτο πακέτο. «Η εμπειρία δείχνει ότι ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.
Στην Αθήνα έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση, η οποία δεν αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων. Το τρίτο πακέτο εξακολουθεί να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank Χόλγκερ Σμίντινγκ: «Δεν θα είναι εύκολο να υλοποιηθεί αυτή η συμφωνία, κυρίως για την ελληνική πλευρά.
Διότι η Ελλάδα δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις και περικοπές στον προϋπολογισμό. Πρόκειται για σχεδόν το αντίθετο από εκείνα που υποσχέθηκε ο Τσίπρας στους ψηφοφόρους του τον Ιανουάριο και στο δημοψήφισμα».
Πηγή: DW
Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις από το Liveblog του Enikonomia.gr