DW: Λύσεις με ευρωπαϊκή λογική

Δύο ήταν τα κεντρικά θέματα της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στη Γερμανία: το προσφυγικό και το ζήτημα του χρέους. Όπως είπε σε αποκλειστική του δήλωση προς την Deutsche Welle, σε όλες του τις συνομιλίες, τόσο με τον γερμανό Πρόεδρο Γιοάχιμ Γκάουγκ όσο και με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, τόνισε τη σημασία της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Η επίσκεψη μου στο Βερολίνο αλλά και στη Φραγκφούρτη συμπίπτει με την περίοδο εκείνη όπου η Ελλάδα ετοιμάζεται να ολοκληρώσει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της στο πλαίσιο του Τρίτου Προγράμματος. Και θέλαμε να καταστήσουμε σαφές ότι και εμείς θα τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας αλλά και οι εταίροι μας εφεξής πρέπει να τηρήσουν τις δικές τους, δηλαδή την απομείωση του χρέους, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αποκτήσει πλέον μόνιμη αναπτυξιακή προοπτική η ελληνική οικονομία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε αυτό το σημείο ο κ. Παυλόπουλος χρησιμοποιεί τον νομικό όρο pacta sunt servanda, δηλαδή «οι συμφωνίες είναι τηρητέες». Αναφερόμενος ειδικά στη συνάντηση του με τον κ. Ντράγκι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ότι ο βασικός ρόλος της ΕΚΤ είναι να διασφαλίζει την ρευστότητα στην οικονομία, πράγμα που ισχύει βέβαια και στην περίπτωση της Ελλάδας. Με την θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης του κουαρτέτου των δανειστών θα πρέπει η ΕΚΤ να εξετάσει την περίπτωση της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (OMD).

 

Ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του προσφυγικού

 

Στις συνομιλίες του στο Βερολίνο ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι η Ελλάδα όχι μόνο θα εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα του μνημονίου, αλλά θα ανταποκριθεί και στις απαιτήσεις του προσφυγικού προβλήματος. Όπως τονίσει στην Deutsche Welle, «και εκεί η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, αλλά και οι εταίροι θα πρέπει να εκπληρώσουν τις δικές τους, αφού η διαχείριση του προσφυγικού είναι ζήτημα κοινό για την Ευρώπη. Μάλιστα θα έλεγα ότι αποτελεί ένα μεγάλο τεστ κοπώσεως για την Ευρώπη, δεδομένου ότι λύνοντας το προσφυγικό με όρους αλληλεγγύης αποδεικνύουμε ότι στο κέντρο βάρους της Ευρώπης δεν είναι το νόμισμα και η οικονομία αλλά ο άνθρωπος υπό όρους δημοκρατίας, πολιτισμού και κοινωνικής δικαιοσύνης».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέστησε στους συνομιλητές του σαφές ότι, στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος, η Ελλάδα χαιρετίζει τη συμμετοχή της Frontex στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Σε ό,τι αφορά τη συμβολή της Τουρκίας σε αυτή την προσπάθεια, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι δεν πρόκειται η Ελλάδα να αποδεχτεί κοινές περιπολίες με την τουρκική ακτοφυλακή. Ενώ χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας στο προσφυγικό, εξέφρασε επιφυλάξεις αναφορικά με την απόφαση της ΕΕ να ανοίξει νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Όπως τόνισε, η γείτονα χώρα ακόμη δεν έχει αποδείξει ότι είναι διατεθειμένη να τηρήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία. Η ροή της παράνομης μετανάστευσης από την Τουρκία προς την Ελλάδα δεν έχει σταματήσει ενώ υπάρχουν «αποδεδειγμένα στοιχεία» για συνεργασία των τουρκικών λιμενικών αρχών με διακινητές προσφύγων.

 

Μήνυμα προς την ομογένεια

 

Στο Βερολίνο και κατόπιν στη Φραγκφούρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε και με εκπροσώπους της ομογένειας. Απευθυνόμενος μέσω της Deutsche Welle στην απανταχού ομογένεια ο κ. Παυλόπουλος εκφράζει τις ευχαριστίες του για τη συμπαράσταση που παρείχε στην Ελλάδα σε όλο το διάστημα της οικονομικής κρίσης.

«Η συμπαράσταση της ομογένειας όλο αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα της κρίσης για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό υπήρξε αμέριστη. Θα έλεγα μάλιστα ότι είναι ακριβώς αυτός ο ελληνισμός που δίνει τη μεγαλύτερη απάντηση στο ποια πραγματικά είναι η Ελλάδα. Σε όλους εκείνους οι οποίοι θέλουν να πιστεύουν ή θέλουν να διακινούν ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν έχει ευρωπαϊκή προοπτική η ομογένεια, και κυρίως εδώ στη Γερμανία, αποδεικνύει ότι οι Έλληνες πρωτοπορούν όπου και αν βρίσκονται για την πραγμάτωση της ευρωπαϊκής ιδέας – και της οικονομικής και κυρίως της ιδέας του ανθρώπου».

 

Πηγή: Deutsche Welle

Exit mobile version