DW: Η Λιθουανία καλύτερα προετοιμασμένη για το ευρώ, από ό,τι ήταν ποτέ η Ελλάδα

Την κρισιμότητα των επικείμενων πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα αναδεικνύει σήμερα στα σχόλιά του ο ευρωπαϊκός τύπος, προχωρώντας σε εκτιμήσεις για την «επόμενη μέρα».

 

Η Λιθουανία καλύτερα προετοιμασμένη για το ευρώ, από ό,τι ήταν ποτέ η Ελλάδα

Με αφορμή την ένταξη της Λιθουανίας στη ζώνη του ευρώ την 1η Ιανουαρίου του 2015, η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει: «Την ώρα που στο βορρά η ένταξη πανηγυρίζεται από την πλειονότητα των πολιτών, μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα νοτιότερα η κατάσταση βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός Σαμαράς προετοιμάζει τους έλληνες ψηφοφόρους για μια καθοριστική εκλογική αναμέτρηση. Για άλλη μια φορά θα έλεγε κανείς: άλλη μια φορά το ζητούμενο είναι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αν όχι στην ίδια την Ευρώπη, σύμφωνα τουλάχιστον με τον Σαμαρά. Τι δράμα! Πιθανότατα η Λιθουανία είναι καλύτερα προετοιμασμένη για το ευρώ, από ό,τι ήταν ποτέ η Ελλάδα».

 

«Ο Σόιμπλε έχει δίκιο», αλλά…

Το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους σχολιάζει η Darmstädter Echo, σημειώνοντας: «Σε ένα ενδεχόμενο κούρεμα, το οποίο δεν ζητά μόνον ο Αλέξης Τσίπρας, και η Γερμανία θα έπρεπε να διαγράψει για πρώτη φορά ελληνικά δισεκατομμύρια. Μέχρι στιγμής η γερμανική κυβέρνηση αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Γιατί θα έφερνε σε δύσκολη θέση την καγκελάριο, η οποία έχει υποσχεθεί στους ψηφοφόρους της κάτι διαφορετικό. Δεν θα ήταν τα δισεκατομμύρια αυτά όμως μια καλή επένδυση στο μέλλον της ΕΕ και τη συνέχιση του ευρώ; Μια ειλικρινής συζήτηση για το θέμα θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό».

Η γαλλική Le Monde σχολιάζει: «Το βασικό ερώτημα όσον αφορά τη δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη απαντηθεί: πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατανοητή απογοήτευση των ελλήνων ψηφοφόρων; Έχουν εξαντληθεί από τις θυσίες που καλούνται να κάνουν τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα όμως πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις προκειμένου να μπει η οικονομία της χώρας σε υγιείς βάσεις. Ορισμένες απαντήσεις θα πρέπει να δοθούν από τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης ενώ άλλες από τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας και τους υπεύθυνους της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ο Σόιμπλε έχει δίκιο: από νομική σκοπιά οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Στην πολιτική όμως η εφαρμογή τους πρέπει να διευκολύνεται ορισμένες φορές. Από τη σταθερότητα της Ελλάδας εξαρτάται και η σταθερότητα της Ευρώπης».

 

Δεν τρομάζει το φάντασμα της εξόδου

Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ σχολιάζει η ολλανδική NRC Handelsblad σημειώνοντας ότι το «φάντασμα της εξόδου» δεν τρομάζει πλέον τόσο: «Το ευρώ μπορεί πλέον να αντέξει καλύτερα μια τέτοια εξέλιξη από ό,τι πριν την έναρξη της κρίσης. Καταρχήν η τρόικα μπορεί να επικαλείται το επιχείρημα ότι μια νέα κυβέρνηση δεν μπορεί απλώς να αναθεωρήσει ισχύουσες συμφωνίες (της ΕΕ με την Ελλάδα). Κυρίως επειδή οι ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν εξηγήσει επανειλημμένως στους ψηφοφόρους τους ότι απλώς δάνεισαν λεφτά στους Έλληνες και πως αυτά θα πρέπει να επιστραφούν. Εντούτοις, το σημείο όπου θα πρέπει να παραδεχτεί κανείς ότι αυτό δεν μπορεί πλέον να τηρηθεί 100%, πλησιάζει όλο και περισσότερο».

Exit mobile version