DW: «Η κατάσταση είναι σοβαρή»

Ενεργειακό, ουκρανική κρίση, κυρώσεις στην Ρωσία – αυτά είναι τα θέματα που προτίθενται να συζητήσουν οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Στην πραγματικότητα όμως στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται ένα άλλο ζήτημα, το οποίο δεν βρίσκεται στην ημερησία διάταξη: στη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Για αυτό το λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε μετά από ελληνικό αίτημα σε πενταμερή συνάντηση για το βράδυ της Πέμπτης.

 

Καθοριστική η απόφαση του Eurogroup

Κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης στο Βερολίνο επιβεβαιώνουν μεν τη συμμετοχή της καγκελαρίου Μέρκελ σε αυτή τη συνάντηση, ταυτόχρονα όμως επιδιώκουν να μετριάσουν πιθανές προσδοκίες της ελληνικής πλευράς:

«Το πλαίσιο στο οποίο ενεργούμε και το οποίο είναι για εμάς σημαντικότερο», τονίζουν πηγές της καγκελαρίας, «είναι η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου», στην οποία αναφέρονται «οι προϋποθέσεις για χρηματοδοτικές βοήθειες».

Ανάλογο μήνυμα στέλνουν οι αξιωματούχοι της καγκελαρίας και σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού τη Δευτέρα στη γερμανική πρωτεύουσα. Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο αναλαμβάνει «διαμεσολαβητικό ρόλο» η καγκελάριος, οι συνεργάτες της διευκρινίζουν ότι η Άγκελα Μέρκελ θα κινηθεί στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup.

«Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορέσει να συνεχισθεί η βοήθεια προς την Ελλάδα. Αυτή είναι η βάση για τις αποφάσεις οι οποίες αφορούν την παράταση του τρέχοντος προγράμματος.»

Οι ίδιες πηγές, περιγράφοντας το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι συνομιλίες των θεσμών με την ελληνική πλευρά εκτιμούν ότι αυτή τη στιγμή διερευνάται «πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να υλοποιηθούν οι συμφωνίες».

Σύμφωνα με κύκλους της καγκελαρίας τον ίδιο διερευνητικό χαρακτήρα έχει και η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο.

Αντί της επικοινωνίας μέσω δημόσιων δηλώσεων η καγκελάριος θέλει μέσω ενός «άμεσου» και «διεξοδικού» διαλόγου σε προσωπικό επίπεδο «επ’ ακριβώς να καταλάβει» τις ελληνικές θέσεις.

 

«Η κατάσταση είναι σοβαρή»

Σύμφωνα με κύκλους της Κομισιόν στο Βερολίνο η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς είναι «σοβαρή».

Οι συνομιλίες των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα δεν είναι «καθόλου εύκολες» και δεν προχωρούν όπως θα έπρεπε.

Η κατάσταση αυτή προκαλεί στους εταίρους απογοήτευση, η οποία βρίσκει την έκφραση της σε δηλώσεις περί Grexit.

Όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, κανείς από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ «δεν θέλει το Grexit στην ατζέντα».

Το ζητούμενο τώρα είναι τα 20 σημεία που έχουν συμφωνηθεί στις 20 Φεβρουαρίου στο Eurogroup να «γεμίσουν» ως τον Απρίλιο με «επεξεργασμένα σχέδια», «τεχνικές λεπτομέρειες» και «συγκεκριμένους αριθμούς» που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για «εφαρμόσιμους νόμους».

Παρότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις για το ελληνικό πρόβλημα στη Σύνοδο Κορυφής το γεγονός και μόνο ότι θα ζητηθεί (έστω και στο περιθώριο) θα μπορούσε να δώσει ώθηση στο όλο ζήτημα, εκτιμούν οι κύκλοι της Κομισιόν:

«Ακόμη και μια βελτίωση του κλίματος δεν είναι αμελητέα». Οι ίδιοι κύκλοι αφήνουν πάντως να εννοηθεί ότι το κεντρικό πρόσωπο από ελληνικής πλευράς για τη διευθέτηση του προβλήματος είναι πλέον ο έλληνας πρωθυπουργός.

Αυτό σηματοδοτεί τόσο η επιμέρους συνάντηση με τους σημαντικότερους «παίκτες» της ΕΕ την Πέμπτη το βράδυ όσο και η συνάντηση του τη Δευτέρα με τη γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο.

 

Πηγή: Deutsche Welle

Exit mobile version