Οι γερμανοί οικοδεσπότες της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ομάδας των 7 πλουσιότερων χωρών του κόσμου έκαναν εμφανείς προσπάθειες να μην αφήσουν να «παρεισφρήσει» το ελληνικό πρόβλημα στις συζητήσεις της πρώτη ημέρας των εργασιών.
Αλλά αναπόφευκτα «φωτογραφήθηκε» κατά τη διάρκεια του πρωινού συμποσίου με τη συμμετοχή 7 περιώνυμων οικονομολόγων από όλον τον κόσμο.
Ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και ανάπτυξη
Στις τετράωρες συζητήσεις οι οικονομολόγοι μαζί με τους πολιτικούς αναλώθηκαν στην αναζήτηση τρόπων για τη διαρκή αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης μετά το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης το 2008.
Οι απόψεις που διατυπώθηκαν ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, αν και διαμετρικά αντίθετες, όπως ανέφεραν συμμετέχοντες. Και συμφώνησαν ότι διαφωνούν για το πώς αντιμετωπίζεται – σε ακαδημαϊκό επίπεδο – μια δημοσιονομική κρίση.
Κατάφεραν πάντως να συναινέσουν προς μεγάλη ικανοποίηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη βασική αρχή ότι εκτός από τις μεταρρυθμίσεις οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί αποτελούν κλειδί για περισσότερη ανάπτυξη και ευημερία.
Ένα άλλο κεντρικό σημείο των εισηγήσεων ήταν η σημασία των επενδύσεων, πχ. στην παιδεία και στην καινοτομία, για την επίτευξη μεγαλύτερης ανάπτυξης.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε τη συζήτηση «επιτυχημένο πείραμα», που έδωσε ενδιαφέρουσες ωθήσεις στους υπουργούς Οικονομικών των 7.
Προβληματισμός επικράτησε στο ερώτημα εάν βγήκαν τα σωστά συμπεράσματα από τη δημοσιονομική κρίση με τη ρύθμιση των αγορών.
«Το Grexit μια πιθανότητα»
Η Αθήνα ήταν πανταχού παρούσα στη Δρέσδη, αν και δεν ήταν στην ατζέντα. Επειδή στη σύνοδο της Δρέσδης βρίσκονται όλοι οι εκπρόσωποι των δανειστών, οι επικεφαλής του Eurogroup, ΔΝΤ και ΕΚΤ, Ντάισελμπλουμ, Λαγκάρντ και ο Ντράγκι και ο επίτροπος Μοσκοβισί, τους δόθηκε μια καλή ευκαιρία να κάνουν παρασκηνιακές αποτιμήσεις της πορείας των διαπραγματεύσεων.
Από πηγές των αντιπροσωπειών έγινε γνωστό ότι δεν υπήρξε ούτε ένας στη Δρέσδη που να συμμερίζεται την ελληνική αισιοδοξία, ούτε επίκειται έκτακτο Eurogroup.
Ακόμη και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, απέρριψε την ελληνική ανάγνωση της πορείας των διαπραγματεύσεων, παραδέχθηκε ότι είναι εφικτή συμφωνία, αλλά χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά. «Είναι λάθος να ισχυριστούμε ότι έχουμε πίσω μας τα ¾ του δρόμου».
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στο αυριανό φύλλο της Frankfurter Allgemeine Zeitung, επανέφερε με τον πιο επίσημο τρόπο της συζήτηση περί Grexit δηλώνοντας ότι είναι μια πιθανότητα η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, «δεν θα είναι ένας περίπατος υγείας, αλλά θα δεν σημαίνει και το τέλος του ευρώ».
Στο Βερολίνο ο Βαρουφάκης
Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού, που έχει πάρει τις αποστάσεις του από το ΔΝΤ, θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι έχουν υποτιμήσει τους κινδύνους ενός Grexit και πιέζει να κλείσει το πρόβλημα φοβούμενος ότι θα έχει επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.
Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι επιμένουν στις θέσεις τους, αρνούνται να απελευθερώσουν υπό την πίεση ενός Grexit τμήμα της βοήθειας, γιατί δεν θέλουν να δημιουργήσει σχολή σε άλλες χώρες του ευρώ ο τρόπος διαπραγμάτευσης του Α. Τσίπρα.
Όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα και στη σύνοδο κορυφής των 7 πλουσιότερων χωρών του κόσμου, που θα γίνει στις 7 και 8 Ιουνίου στο ανάκτορο Elmau της Βαυαρίας. Στις 8 Ιουνίου αναμένεται ο έλληνας υπουργός Οικονομικών στο Βερολίνο.
Θα λάβει μέρος ως ομιλητής σε συζήτηση για την Ελλάδα στο Ίδρυμα Hans-Böckler, που πρόσκειται στα συνδικάτα. Στο πρόγραμμα υπάρχει μέχρι στιγμής συνάντηση με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών και αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Πηγή: DW