DW: Άμεσα το πρώτο ελληνικό Hot Spot

Η προσφυγική κρίση συνεχίζει να απασχολεί έντονα την ΕΕ, η οποία βρίσκεται αναζητεί λύσεις την ώρα που πολλές χώρες-μέλη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα σε ό,τι αφορά την καταγραφή και την υποδοχή προσφύγων. Σε συνέντευξη που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ Ζαν Άσελμπορν στη γερμανική δημόσια τηλεόραση εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος.

Ένα από τα βασικά σημεία της συνέντευξής του αφορούσε την Ελλάδα και συγκεκριμένα το ταξίδι του υπουργού στη Μυτιλήνη. «Την περασμένη εβδομάδα αποφάσισαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Μετανάστευσης ότι έχουμε συλλογική ευθύνη για τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Εάν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης δεν διασφαλίζονται στην Ιταλία και την Ελλάδα, τότε δημιουργείται χάος. Επομένως πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας εκεί και να φροντίσουμε ξεκινήσουν να λειτουργούν τα Hot Spot. Αύριο θα είμαι στην Ελλάδα και θα πάω με τον επίτροπο στη Μυτιλήνη και εκεί αναμένεται να δημιουργηθεί το πρώτο ελληνικό Hotspot μέχρι το τέλος της εβδομάδας».

Ο Ζαν Άσελμπορν φάνηκε πεπεισμένος σε ό,τι αφορά την επίλυση της προσφυγικής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ανακοίνωσε την ενίσχυση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας προστασίας συνόρων Frontex. «Μέχρι την επόμενη Παρασκευή η ΕΕ θα διαθέσει 1.000 συνοριακούς καθώς και υπαλλήλους που θα φροντίζουν για θέματα ασύλου για να μπορούν λειτουργούν σωστά Frontex και Easo. Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί. Τώρα πρέπει όλοι να συμμετέχουμε για να μπορεί να δοθεί λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τότε δεν βλέπω γιατί να μην τα καταφέρουμε. Φυσικά και δεν έρθει ουρανοκατέβατα. Θα πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο και στη συνέχεια να το συγκεκριμενοποιήσουμε».

 

Υπό συζήτηση οι «ζώνες τράνζιτ»

 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου κλήθηκε να σχολιάσει και το θέμα της δημιουργίας «ζωνών τράνζιτ», που πρότειναν τα χριστιανικά κόμματα της Γερμανίας πριν από λίγες ημέρες. Σε αυτές τις ζώνες θα κρατούνται προσωρινά οι πρόσφυγες προκειμένου να εξετάζεται με εσπευσμένες διαδικασίες εάν έχουν δικαίωμα αίτησης ασύλου. Πάντως ο Ζαν Άσελμπορν δεν τάχθηκε ανοιχτά υπέρ ή κατά του εν λόγω μέτρου. «Η ιστορία με τις “ζώνες τράνζιτ” είναι γνωστή από τα αεροδρόμια. Εκεί υπάρχουν περίπου εκατό περιπτώσεις το χρόνο που παραπέμπονται στα δικαστήρια. Το ερώτημα φυσικά είναι εάν γίνει αυτό για ολόκληρη τη Γερμανία, τότε δεν θα είναι εκατοντάδες αλλά χιλιάδες, ίσως και δεκάδες χιλιάδες. Μπορούν τα δικαστήρια να τα καταφέρουν; Αυτό είναι ένα ερώτημα που συζητείται στη Γερμανία».

 

Πηγή: Deutsche Welle

Exit mobile version