Παρά τις Κασσάνδρες που λόγω των καθυστερήσεων στην υλοποίηση των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων θέλουν την ελληνική κρίση να επιστρέφει με σφοδρότητα, γερμανοί αναλυτές εμφανίζονται καθησυχαστικοί.
Ανάμεσά στους αναλυτές που συνιστούν ψυχραιμία είναι και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz Μίχαελ Χάιζε. Όπως εκτίμησε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο N-TV, «δεν πιστεύω ότι θα δούμε ένα νέο μεταρρυθμιστικό φιάσκο στην Ελλάδα. Απλώς θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι πρόωρες εκλογές, τις οποίες δρομολόγησε ο Τσίπρας, επέφεραν καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα. Γι΄ αυτό και δεν έχουν υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις».
Γι΄ αυτό το λόγο, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πραγματοποιηθεί και αργότερα η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος, η οποία επρόκειτο να γίνει τον Οκτώβριο. «Όλο το χρονοδιάγραμμα έχει καθυστερήσει. Υπάρχουν φυσικά διαφωνίες όσον αφορά το πρόγραμμα, εντούτοις δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει άλλη κατεύθυνση. Αυτό θα ήταν πρόβλημα».
«Ένα κούρεμα δεν θα βοηθούσε»
Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές εκείνοι που εκτιμούν ότι ο έλληνας πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει την προσφυγική κρίση προκειμένου να αποσπάσει ανταλλάγματα όσον αφορά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ζητώντας, ουσιαστικά, χαλάρωση των συμπεφωνημένων όρων. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz δεν φαίνεται να συμφωνεί με αυτή την ανάγνωση:
«Πιστεύω ότι στην προσφυγική κρίση θα πρέπει να βοηθήσουμε εκτενώς και γενναιόδωρα την Ελλάδα. Eίναι σαφές, με δεδομένο το βάρος που επωμίζεται. Αυτό όμως δεν σχετίζεται ουδόλως με την πολιτική των μεταρρυθμίσεων. Όσον αφορά δε το κούρεμα, παραμένει το επιχείρημα ότι αυτό δεν θα βοηθούσε στην παρούσα φάση την Ελλάδα».
Θα υπάρξει συμφωνία
Ο λόγος; Διότι στο μεγαλύτερο μέρος του χρέους υπάρχει ένα μορατόριουμ στην αποπληρωμή τόκων και χρεολυσίων μέχρι τις αρχές της επόμενης δεκαετίας, όπως εξηγεί ο ειδικός: «Εάν λοιπόν διαγραφεί το χρέος, αυτό δεν θα επιφέρει καμία αλλαγή στον ισολογισμό της Ελλάδας. Γι΄ αυτό και δεν πρόκειται να έρθει. Πέραν αυτού δεν υπάρχει και η αναγκαία πολιτική βούληση στην ευρωζώνη».
Όσον αφορά τη γενικότερη πορεία των μεταρρυθμίσεων πάντως, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz Μίχαελ Χάιζε εμφανίζεται μάλλον αισιόδοξος. Αν και υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά την επίλυση ορισμένων θεμάτων, όπως λέει, ο ίδιος πιστεύει ότι στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία.