Η εργαλειακή και πελατειακή θεωρία για το κράτος, η νεοφιλελεύθερη θεωρία για μικρότερο κράτος, καθώς και το ότι ποτέ ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης δεν αποτελούσε μέρος μιας ολιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ματαίωσαν τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση «Μεταρρυθμίσεις του Δημόσιου Τομέα: Επιτυχίες, Αστοχίες, Προκλήσεις».
Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι η ποιότητα της δημόσιας διοίκησης επηρεάζει άμεσα και σε καθοριστικό βαθμό την ποιότητα τόσο της δημοκρατίας, όσο και της ανάπτυξης.
Η δημόσια διοίκηση είναι στον πυρήνα της αναπτυξιακής στρατηγικής και ως υποκείμενο μετασχηματισμού της κοινωνίας και ως αντικείμενο μετασχηματισμού, είπε ο υπουργός.
Τα τρία επίπεδα δράσεων για τη δημόσια διοίκηση, όπως τα προσδιόρισε ο κ. Δραγασάκης, είναι η στρατηγική που χαράσσει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνει η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική και η διαμόρφωση νέου θεσμικού πλαισίου για τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη.
Το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» (ΕΠ ΜΔΤ) αποτελεί ένα από τα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού 596,3 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
Επιδιώκει να καταστήσει τη δημόσια διοίκηση συνεκτική, καλά συντονισμένη, ευέλικτη, εξωστρεφή και αποτελεσματική. Απώτερος στόχος η αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης του κράτους με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ώστε η ελληνική δημόσια διοίκηση να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες για την ανάκαμψη της χώρας.