Οι περισσότεροι αναλυτές αξιολογούν τον ανασχηματισμό αφενός ως μια απεγνωσμένη προσπάθεια αναστροφής του αρνητικού για τον έλληνα πρωθυπουργό και το κόμμα του κλίματος στο εσωτερικό και, αφετέρου, ως ένα μήνυμα προς τους δανειστές ότι είναι αποφασισμένος να τηρήσει τα υπεσχημένα.
Ενδεικτικό είναι το τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa, που αναπαράγεται από πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης και το οποίο σημειώνει ότι «το μήνυμα του Τσίπρα προς τους δανειστές είναι σαφές και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών, όπως εκτιμούν αναλυτές στην Αθήνα: ‘Προχωρώ στην υλοποίηση όλων των μεταρρυθμίσεων και μέτρων περικοπών’.
Στον αντίποδα ελπίζει σε κάποια πρώτα μικρά βήματα εκ μέρους των διεθνών πιστωτών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση του ελληνικού χρέους. Πάνω σε αυτό ακριβώς στηρίζει την μελλοντική πολιτική του: διότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται σημαντικά της συντηρητικής ΝΔ.
Στόχος του Τσίπρα είναι να πει εν ευθέτω χρόνω στους ψηφοφόρους ότι τα χειρότερα πέρασαν, ότι το ελληνικό χρέος έχει μειωθεί και πως προέχει πλέον η προσέλκυση επενδύσεων και η επιστροφή (της Ελλάδας) στις διεθνείς αγορές.
Εάν βγει αυτός ο λογαριασμός, τότε παρατηρητές αναμένουν πρόωρες εκλογές ήδη την άνοιξη του 2017. Παράλληλα με τα διεθνή μηνύματα όμως, ο Τσίπρας επιχειρεί μέσω του ανασχηματισμού να βάλει τέλος και σε εσωτερικές διαμάχες», αναφέρει το dpa, παραπέμποντας στην εκπαραθύρωση του Ν. Φίλη που όπως σημειώνει «τα έβαλε με την κυριαρχούσα στην Ελλάδα Ορθόδοξη Εκκλησία» αλλά και του «μη δημοφιλή» Γ. Κατρούγκαλου που «προκάλεσε τη μήνη των συνταξιούχων όταν ισχυρίστηκε ότι δεν θα υπήρχε άλλη μείωση συντάξεων, αλλά παρά ταύτα οι συνταξιούχοι διαπίστωσαν την περασμένη εβδομάδα στα ΑΤΜ ότι οι συντάξεις τους μειώθηκαν έως και κατά 35%».