Dpa: Οι Έλληνες δεν ξέχασαν την κρίση και απεργούν

Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa δημοσιεύει εκτενή ανταπόκριση για την εξέλιξη της χρηματοοικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Με αφορμή την αυριανή γενική 24ωρη απεργία, επιχειρείται μια καταγραφή της πραγματικότητας που βιώνουν οι πολίτες στη χώρα.

«Η ψηφοφορία για το Brexit, το δημοψήφισμα στην Ιταλία και οι προεδρικές εκλογές στην Αυστρία έκαναν την ελληνική κρίση χρέους σχεδόν να ξεχαστεί. Ωστόσο, για τους ανθρώπους στη χώρα δεν άλλαξε τίποτα. Πολλοί είναι απελπισμένοι, η ανεργία είναι υψηλή», γράφει ο ανταποκριτής του dpa σε άρθρο με τίτλο «Για τους Έλληνες η κρίση σε καμία περίπτωση δεν έχει ξεχαστεί».

Έλληνες συνταξιούχοι και εργαζόμενοι κάνουν λόγο για τις διαρκείς περικοπές που υφίστανται, διαμαρτυρόμενοι ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 5 Δεκεμβρίου δεν έχουν κανένα πρακτικό όφελος για τους ίδιους. Όπως σημειώνεται, «πολλοί Έλληνες δυσκολεύονται να μπουν σε χριστουγεννιάτικη διάθεση. Το κέντρο της Αθήνας έχει διακοσμηθεί, αλλά σε πολλά ιδιωτικά μπαλκόνια λείπουν φέτος τα φωτάκια».


Η ανταπόκριση συνεχίζει επισημαίνοντας ότι «περίπου εννιά στους δέκα Έλληνες πιστεύουν σύμφωνα με δημοσκοπήσεις ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Δεκάδες άδεια ταξί στην Πλατεία Συντάγματος τα βράδια περιμένουν μάταια για πελατεία.

Πιο πέρα, στην άλλοτε ανθούσα αγορά της οδού Σταδίου εκατοντάδες καταστήματα παραμένουν κλειστά. Δεκάδες χιλιάδες διαμερίσματα σε όλες τις περιοχές της χώρας είναι ακατοίκητα. Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου ενοικιαστές. Και όποιος έχει κάποιο διαμέρισμα πρέπει να πληρώσει γιγάντιο φόρο ακίνητης περιουσίας. Περισσότεροι από 400.000 καλά καταρτισμένοι νέοι Έλληνες έχουν ήδη μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Σχεδόν ένας στους τέσσερις Έλληνες είναι άνεργος».

Όπως επισημαίνει κλείνοντας ο ανταποκριτής του dpa, «οι εργαζόμενοι δείχνουν επανειλημμένα τη δυσαρέσκειά τους βγαίνοντας στους δρόμους. Για την Πέμπτη έχουν εξαγγελθεί εκτεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις…»



Exit mobile version