Dow Jones: Διπλή κρίση αντιμετωπίζει η Ελλάδα

Η χώρα αντιμετωπίζει δύο αβεβαιότητες το επόμενο διάστημα, αναφέρει το Dow Jones Newswires σε δημοσίευμα του την Παρασκευή. Η πρώτη αφορά τη συμφωνία με την τρόικα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος που έχει καθυστερήσει και την μετάβαση σε μια νέα πιστωτική γραμμή το 2015. Η δεύτερη αφορά τον κίνδυνο των πρόωρων εκλογών.

Εάν δεν επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία με την τρόικα η πολιτική ένταση στην Ελλάδα είναι πιθανό να αυξηθεί. Αυτό θα μπορούσε να πλήξει την κυβέρνηση υποχρεώνοντας τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Από την άλλη πλευρά, αν η χώρα δεν διενεργήσει πρόωρες εκλογές η συμφωνία με την τρόικα ενδεχομένως να παραμείνει παγωμένη.

 

Ο λόγος της καθυστέρησης

Έλληνες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η πολιτική αβεβαιότητα ενδεχομένως να είναι ο βασικός λόγος για την καθυστέρηση από την πλευρά των ελεγκτών στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οι πιστωτές επιδιώκουν μια παράταση στο πρόγραμμα για διάστημα έως έξι μηνών, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει για ένα μικρότερο χρονικό διάστημα μόλις λίγων εβδομάδων. Μια επίσημη απόφαση για το θέμα θα μπορούσε να ληφθεί στο Eurogroup της Δευτέρας.

“Τα περισσότερα κράτη μέλη θέλουν έξι μήνες για να αποφύγουν μελλοντικά ατυχήματα”, δηλώνει υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης στο πρακτορείο.

Η δήλωση αυτή έρχεται παρά την παρουσίαση και νέων αντιδημοφιλών μέτρων από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να επιλυθούν οι διαφορές με την τρόικα, αναφέρει το πρακτορείο, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πρόσφατα χαρακτήρισε τις απαιτήσεις της τρόικας “παράλογες και αδικαιολόγητες”.

 

Σκοπιμότητες

Έλληνες αξιωματούχοι υποπτεύονται ότι οι πιστωτές ενδεχομένως να κάνουν σκόπιμα μεγάλες απαιτήσεις προκειμένου να παρατείνουν το πρόγραμμα για μετά το Μάρτιο, ξεπερνώντας την αβεβαιότητα από τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Το πρακτορείο σημειώνει παράλληλα ότι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα δεχτεί καμία συμφωνία της κυβέρνησης με τους διεθνείς πιστωτές. Ωστόσο, εάν οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία που θα ακολουθήσει το πρόγραμμα αναβληθούν μέχρι τα μέσα του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να βρεθεί υπό πίεση από την τρόικα να υπογράψει τη συμφωνία.

Exit mobile version