Δούρου: Το σκάνδαλο Novartis μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα “Το Χωνί”, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, αναφέρεται μεταξύ άλλων και στο θέμα του σκανδάλου Novartis, τονίζοντας: “Η διαφθορά είναι συνυφασμένη με το κεφαλαιοκρατικό σύστημα. Ωστόσο στην περίπτωση της χώρας μας συνδυάζεται με τις παθογένειες δεκαετιών του πολιτικού μας συστήματος που οδήγησαν στην κρίση χρέους και, εντέλει, στην κρίση Δημοκρατίας. Ο συνδυασμός είναι εκρηκτικός. Και άκρως επικίνδυνος. Το στοίχημα είναι να γίνει το σκάνδαλο Novartis, ένα σκάνδαλο που χρέωσε το Δημόσιο με 25 δισ., την ώρα που κόβονταν μισθοί και συντάξεις, το εφαλτήριο για απαντήσεις στα «πως», τα «γιατί» και φυσικά στα «ποιοι». Χωρίς κραυγές περί «κουκουλοφόρων» μαρτύρων και χωρίς υπεκφυγές. Το σκάνδαλο αυτό μπορεί έτσι να αποδειχθεί χρήσιμο για την αποκατάσταση των αντιπροσωπευτικών θεσμών και της εμπιστοσύνης των πολιτών σε αυτούς”.



Η ίδια αναφερόμενη στη μετά τα μνημόνια περίοδο, τονίζει ότι “ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε την όγδοη χρεοκοπία” είναι να “επιχειρήσουμε να απαντήσουμε στις αιτίες που οδήγησαν στην κρίση χρέους και τα μνημόνια”. “Ο στόχος λοιπόν πρέπει να είναι να μην επαναλάβουμε δηλαδή τα λάθη του παρελθόντος – να μην θέλουμε δηλαδή να λέμε ωραία λόγια σε όλους”.

Η Περιφερειάρχης Αττικής απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη στοχοποίηση της Περιφέρειας μετά από την τραγωδία της Μάνδρας, λέει μεταξύ άλλων: “Στην υπόθεση της Μάνδρας, επιχειρήθηκε η στοχοποίηση της Περιφέρειας Αττικής, ενώ το πραγματικό πρόβλημα είχε να κάνει με την λειτουργία και τις καθυστερήσεις φορέων της Δημόσιας Διοίκησης, στο πλαίσιο μιας γραφειοκρατικής διαδικασίας που δεν ιεράρχησε, ως όφειλε, ως πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια των συμπολιτών μας”.
Η ίδια αναφέρεται στο το πρόβλημα των μπαζωμένων ρεμάτων και των αυθαιρέτων, παρατηρώντας ότι τα “τα ρέματα δεν μπαζώθηκαν μέσα σε τρία χρόνια” και ότι η Περιφέρεια Αττικής έδωσε “βάρος στα αντιπλημμυρικά, σε έργα υποδομής και φυσικά στον καθαρισμό των ρεμάτων”, προσθέτοντας ότι “η ευθύνη για τη διευθέτηση και την οριοθέτηση των ρεμάτων, όπως και οι ευθύνες για την ύπαρξη αυθαιρέτων κτισμάτων, δεν είναι της Περιφέρειας, αλλά των υπηρεσιών Πολεοδομίας των Δήμων, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Υπουργείου, της εκτελεστικής εξουσίας, που έχει και τη νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου να σπάσει ένας φαύλος κύκλος λαϊκισμού δεκαετιών”. Και καταλήγοντας : “Φαινόμενα είτε νόμιμης είτε παράνομης αυθαίρετης δόμησης ή μπαζώματος ρεμάτων, είναι ωρολογιακές βόμβες έτοιμες να ενεργοποιηθούν από μια ισχυρή βροχόπτωση…”

Στην ίδια συνέντευξη στη δημοσιογράφο Βάσω Ασμανίδου, η Περιφερειάρχης Αττικής αναφέρεται στα έργα υποδομής “που αλλάζουν το πρόσωπο της Αττικής” ενώ κάνει απολογισμό των κοινωνικών παρεμβάσεων της Περιφέρειας.
Παράλληλα αναφέρεται στη διαχείριση των απορριμμάτων, τονίζοντας με αφορμή όσα συμβαίνουν στην Κέρκυρα: “ένα κόσμημα της πατρίδας μας, όπως είναι Κέρκυρα, οδηγείται σε αδιέξοδο με ανυπολόγιστο κόστος, το οποίο δεν ήταν προδιαγεγραμμένο από μια τοπική αρχή που αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της. Δυστυχώς διαπιστώνω ότι αυτό το παράδειγμα το ακολουθούν και ορισμένοι δήμαρχοι της Αττικής, που, θεωρώντας ότι έχουν μπει σε προεκλογική εκστρατεία, επιλέγουν να σφυρίζουν αδιάφορα για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Να σφυρίζουν αδιάφορα για μόνιμες θέσεις δουλειάς, για την προστασία του περιβάλλοντος, προκρίνοντας, αντί τη διαχείριση των απορριμμάτων, τις αναπλάσεις πλατειών…”.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Exit mobile version